Ionuț Nițulescu Actualitate 26.05.2021 11:50

Vine un cutremur catastrofal în România? Gheorghe Mărmureanu a făcut anunțul

Vine un cutremur catastrofal în România? Gheorghe Mărmureanu a făcut anunțul

Directorul onorifici al Institutul Național pentru Fizica Pământului (INFP), Gheorghe Mărmureanu, a avut astăzi o intervenție telefonică la Realitatea plus în care a vorbit despre cutremurul cu magnitudinea de 4,7 grade pe scara Richter care s-a produs noaptea trecută.

Mărmureanu susține că actvitatea seismică din acest moment este una normală și este atent monitorizată. Acesta a vorbit și despre un posibil cutremur catastrofal în România.

Activitatea seismică este una normală

„E absolut normală. Anul trecut, în ianuarie, a fost tot un cutremur de 4,7 la o adâncime tot de 130 de km-131 și efecte importante au avut către la Galați, Chișnău și o parte din Muntenia. Vrancea e un sistem tectonic unde cutremurele de mare adâncime au loc în mod current. În momentul de față, Institutul are înregistrare seismică modernă, aș putea spune cred că cea mai modernă din Europa, și datele noastre confirmă altă observație că în ultimii 30 de ani s-au observat și s-au înregistrat cutremure foarte adânci. Între 160 de km și chiar 130 km. De fapt, acestea sunt adâncimile pentru cutremurele vrâncene, care se deosebesc de cutremurele din altă zonă. Un cutremur de adâncimea asta devine periculos când magnitudinea depășește 6. (…) Nu se pune problema unui cutremur catastrofal”, a afirmat Mărmureanu.

Seismologul a precizat și că nu există o legătură între cutremurul de acum câteva zile și cel de azi-noapte, precizând că zona specifică Vrancei de mare adâncime se comportă total altfel.

Citește și: Premierul a făcut anunțul! România este singura țară care a reușit asta

Cât despre o posibilă legătură între activitatea seismică mai intensă și fenomenele astronomice, cum ar fi cel al lunii sângerii, despre care s-a tot vorbit zilele astea, Mărmureanu a spus: „Există difeite teorii. S-a făcut o statistică de peste 30 de ani din care nu a ieșit nimic”.

Astăzi va avea loc singura eclipsă totală de lună din acest an, în același timp cu supranumita „lună sângerie”. Este momentul din an în care Luna este la cea mai mică distanță de Pământ.