>
Marele actor Victor Rebengiuc implineste astazi 91 de ani! Colegii si spectatorii i-au pregatit o surpriza pe scena, sarbatorindu-i ziua de nastere cu tort si sampanie.
„Este ziua mea, din an in an am cate o zi, in fiecare an am o zi. Implinesc cate un an. Nu stiu cat o sa mai tina chestia asta, ca e obositor, sa stiti, e foarte obositor. Dar ma straduiesc sa fac fata. Sa va dea Dumnezeu sanatate. Doamne ajuta! Nu vreau nimic mai mult decat sanatate. Decat sa traiesti in dureri si in chinuri…”, a declarat Victor Rebengiuc pentru observatornews.ro.
Teatrul Bulandra a distribuit pe retelele sociale un videoclip care prezinta reactia celebrului actor atunci cand 300 de persoane i-au cantat „La multi ani”.
„Cand esti un om ca nimeni altul, ziua ta nu e o zi ca oricare alta. Ieri am trait emotii cat pentru un an. Am asistat cu bucurie la petrecerea surpriza, pe scena, pentru marele actor Victor Rebengiuc care peste doua zile va implini… 91 de ani!
Peste 300 de spectatori i-au cantat La multi ani si l-au sarbatorit cu tort si sampanie la Teatrul Bulandra. Sunt mandra si onorata si foarte bucuroasa ca am fost acolo. La multi ani, Maestre!”, a transmis jurnalista Ana Maria Gheorghe.
Adevarat titan al teatrului si filmului rominesc, Victor Rebengiuc s-a nascut la 10 februarie 1933, in Bucuresti.
A facut zeci si zeci de roluri magistrale pe scena si in cinematografie, dar, probabil, cum memoria fimului este mai lunga, va ramane mereu in constiinta marelui public drept Ilie Moromete din filmul regizat de Stere Gulea, „Morometii” (1987).
Deja s-a scris mult despre biografia sa, incepand cu anii copilariei, cand parintii s-au despartit pe cand avea doar 3 ani, tatal murind, in 1942, la Stalingrad.
El si fratele Aurel, mai mic cu un an, au fost crescuti de bunici, mama lor fiind singura care aducea bani in casa, fiind ocupata mai tot timpul cu serviciul.
„A fost functionara, mai exact dactilografa. In preajma pensionarii, ajunsese sefa de cabinet la Ministerul Transporturilor”, marturisea Rebengiuc mai tarziu.
„Nu a existat in familia mea o educatie teatrala, un cult pentru teatru. Ai mei nu mergeau la teatru, ma trag dintr-o familie de oameni foarte modesti, care nu-si permiteau sa cumpere bilete la spectacole”, dezvaluia actorul intr-un interviu pentru Adevarul.
Cei doi frati au primit pensie de orfani de razboi pana la 18 ani. Dupa aceea, viitorul mare actor a facut Liceul Militar din Predeal, apoi, revenit in Capitala, o scoala electrotehnica.
Atunci a avut prima intalnire cu teatrul, incepand sa joace in spectacolele de amatori ale Ateneului Popular din Cartierul Vitan. Dar gandul sau era in continuare sa faca Politehnica.
„Cand jucam teatru, nu o faceam cu ideea de a deveni actor, eu ma pregateam sa fiu tehnician si speram sa ajung inginer. Dar nu mi-au dat voie sa intru la Politehnica pentru ca nu aveam origine sociala sanatoasa.”