Tudosie Andrei Utile 28.11.2023 15:47

Utilizarea corectă a ghilimelelor: Un ghid complet

Utilizarea corectă a ghilimelelor: Un ghid complet

Ghilimelele reprezintă simboluri grafice pereche ce sunt frecvent utilizate pentru a evidenția un segment reprodus în mod exact, așa cum a fost exprimat sau scris inițial de o altă persoană. În contextul citatului, fiecare pereche de ghilimele îndeplinește un rol distinct, jucând un rol esențial în procesul de citare și tehnoredactare.

Utilizarea corectă a ghilimelelor

Ghilimelele duble, adesea cunoscute sub denumirea de ghilimele închise (” „), delimitează în mod tradițional o replică exactă sau un fragment text transpus fără modificări semnificative din sursele originale. Aceste ghilimele oferă cititorului o indicare clară că conținutul cuprins între ele este o reprezentare directă a cuvintelor folosite inițial de altă persoană.

Pe de altă parte, ghilimelele simple, cunoscute și sub numele de ghilimele deschise (‘ ‘), pot fi utilizate pentru a sublinia anumite cuvinte sau expresii în cadrul citatului, adăugând astfel o notă suplimentară de claritate sau accentuare. Acestea oferă cititorului o pistă semnificativă cu privire la cuvintele sau elementele care sunt adăugate pentru a evidenția sau îmbunătăți înțelegerea conținutului citat.

Ce rol au ghilimelele

Semnele citării, cunoscute și sub denumirea de ghilimele, sunt dispuse atât la începutul, cât și la finalul fiecărui fragment citat, indiferent de extinderea acestuia. Aspectul vizual al acestor semne, precum și regulile asociate cu plasarea lor, variază considerabil de la o limbă la alta, reflectând diversitatea practicilor lingvistice și normelor culturale.

Este o convenție generală ca atunci când se introduce un pasaj citat, să se utilizeze ghilimelele pentru a delimita clar fragmentul respectiv. Ghilimelele au rolul de a evidenția faptul că textul cuprins între ele reprezintă o reproducere de cuvinte sau idei provenite inițial de la altcineva.

Este esențial să cunoaștem că nu trebuie să inserăm spații între ghilimelele care delimitează prima și, respectiv, ultima literă dintr-un citat. În plus, semnul de punctuație final, fie că este vorba de un semn exclamării, un semn de întrebare sau un punct, trebuie plasat în interiorul ghilimelelor atunci când textul citat reprezintă o frază completă sau o secvență de fraze. În caz contrar, dacă citatul este considerat a fi un fragment al frazei exterioare, semnul de punctuație final trebuie așezat în afara ghilimelelor.