>
UPDATE ora 11:30. Inundaţii şi în Venus, conform imaginilor postate pe reţelele de socializare.
UPDATE ora 11:10. Noi imagini cu urmările furtunii din Vama Veche.
UPDATE ora 10:50. Reprezentanţii Administraţiei Naţionale Apele Române au anunţat cantităţi record de precipitaţii pe litoral în ultimele 24 de ore. La Mangalia s-au înregistrat 225,9 l/mp, la 23 August – 145 l/mp, la Tuzla – 118 l/mp.
„Noi cantităţi de precipitaţii s-au înregistrat pe litoral în ultimele 24 de ore: Mangalia- 225,9 l/mp, Cerchezu – 83 l/mp, Tuzla – 118 l/mp, 23 August – 145 l/mp, Constanţa- 53,3 l/mp, Ciocârlia- 40 l/mp. Precipitaţiile sunt comparabile cu evenimentele din 2005. Sunt afectate de inundaţii pluviale localităţile: Mangalia, 2 Mai, Venus, Jupiter, Saturn. La Tuzla s-a pornit staţia de pompare preventiv. Este posibil ca în cursul zilei să fie înregistrate noi pagube în zona Eforie, Constanţa, Corbu”, au precizat reprezentanţii Administraţiei Naţionale Apele Române.
Moartea mezzosopranei Maria Macsim Nicoară are toate șansele să rămână doar un accident casnic pe fondul consumului de alcool. Soțul artistei a refuzat să fie audiat din nou
Reprezentanţii Regiei Autonome Judeţene de Apă (RAJA) Constanţa au afirmat că până la ora 10:00, la dispeceratul societăţii s-au înregistrat 183 de reclamaţii, în urma ploilor abundente.
Din municipiul Constanţa şi din Mamaia au venit 49 de sesizări, iar peste 50 de reclamaţii au venit din Agigea, Tuzla, Techirghiol, Costinesti, Eforie Nord, Eforie Sud, Cumpăna, Valu lui Traian şi Năvodari.
„Deşi volumul de apă a fost mult peste capacitatea normală de gestionare, sistemul şi-a îndeplinit treptat rolul, facilitând evacuarea apei acumulate şi reducând impactul inundatiilor. Cele mai multe sesizări, 80 s-au primit de la nivelul municipiului Mangalia şi staţiunile din sudul litoralului, unde s-au înregistrat averse care au depăşit o cantitate record de peste 200 de l/mp, prin acumulare. Sistemul stradal de colectare şi evacuare a apelor meteorice este proiectat conform reglementărilor tehnice în vigoare, pentru preluarea cantităţilor de apă calculate conform unor date standardizate, pentru ploi de intensitate, durată şi frecvenţă medii şi nu sunt dimensionate pentru a face faţă evenimentelor de precipitatii extreme, care sunt nişte situaţii excepţionale”, au precizat reprezentanţii RAJA.
Răscoala sătenilor de la Lupșa, Alba. Cum au fost deposedați de sute de hectare de terenuri și păduri prin cadastrarea sistematică a imobilelor
Sute de apeluri la 112 au fost primite la dispeceratul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Dobrogea în cursul nopţii de vineri spre sâmbătă, care semnalau situaţii de urgenţă. Mai multe localităţi s-au aflat sub cod roşu de ploi, iar constănţenii din mai multe localităţi au primit mai multe mesaje de Ro-Alert care îi avertizau de producerea unor ploi torenţiale.
UPDATE ora 10:45. Meteorologii au emis sâmbătă, 31 august, noi alerte meteo de furtuni pentru județele Tulcea și Constanța, valabile până mâine, 1 septembrie, la ora 10.00.
UPDATE ora 09:40. „Nenorocire la Vama Veche. Am reușit sa salvez o mașină în care dormea un om aproape luat de ape. Autorulota în schimb e aproape înghițita de ape pe plajă”, relatează Tudor Maxim, fondatorul Tiny House Festival.
Pe reţelele de socializare au fost postate imagini din Vama Veche după ploile abundente din ultimele zile.
Revoltă pentru pâine în România comunistă. Cum a fost reprimat cu focuri de armă protestul minerilor din Motru, în octombrie 1981
De asemenea, în mediul online au apărut imagini şi cu inundaţiile din Mangalia.
UPDATE ora 09:30. Toate echipele de intervenție sunt în acest moment pe teren pentru a diminua efectele inundațiilor cauzate de ploile torențiale, de peste 200 de l/mp cumulat, o cantitate record de apă pentru zona noastră, a transmis primarul Mangaliei, Radu Cristian.
UPDATE ora 09:00. Până la ora această oră, dispeceratul ISU „Dobrogea” al județului Constanța a înregistrat aproximativ 600 apeluri la numărul unic de urgență 112 care semnalau diverse situații de urgență.
Reprezentanţii Regiei Autonome Judeţene de Apă (RAJA) Constanţa au anunţat că în urma ploilor torenţiale din cursul nopţii s-au înregistrat peste 100 de reclamaţii la dispeceratul societăţii, iar cele mai multe au venit din municipiul Constanţa. De asemenea, din cauza vremii nefavorabile mai multe localităţi din judeţ au rămas fără apă.
“În urma ploilor abundente, ce au depăşit cu mult debitele de preluare ale sistemului de canalizare, într-un interval scurt de timp, la dispeceratul societăţii s-au înregistrat 106 reclamaţii. Cele mai multe au venit din municipiul Constanţa – zonele staţiunea Mamaia, Delfinariu – Piaţa Chiliei, zona Dacia, bulevardul 1 Mai, strada Şoseaua Mangaliei, cartierul Faleză Nord – Ion Raţiu, Km 4-5, cartier Coiciu şi zona Gară. În restul judeţului, s-au înregistrat sesizări din localităţile Agigea, Cumpăna, Eforie Nord, Eforie Sud, Costineşti, Tuzla, Mangalia şi staţiuni. Echipele de intervenţie s-au aflat permanent în teren şi au răspuns la toate solicitările primite”, au transmis reprezentanţii RAJA.
Ei au mai anunţat că din cauza căderilor de tensiune mai multe localităţi au rămas fără apă.
„În cursul nopţii trecute, din cauza rafalelor de vânt, s-au înregistrat multiple fluctuaţii şi întreruperi de tensiune, la nivelul mai multor staţii de pompare şi tratare apă potabilă. În această situaţie, abonaţii din localităţile Biruinţa, Topraisar, Pecineaga, Vânători, Costineşti, Dulceşti au rămas fără apă la robinete. Şi la Staţia Tatlageac s-a înregistrat o cădere de tensiune în intervalul orar 03.00-5,25, şi a fost sistată în această perioadă furnizarea apei către consumatorii din localităţile: Mangalia, 23 August, Cap Aurora, Jupiter, Olimp, Saturn,Venus şi Neptun”, a mai precizat sursa citată.
Reprezentanţii RAJA au menţionat că la nivelul municipiului Constanţa este asigurată permanenţa cu 17 echipe de intervenţie, iar în restul judeţului cu alte 31. De asemenea, activitatea comandamentului RAJA pentru situaţii de urgenţă a fost prelungită până luni, la ora 8.00.
Pe reţelele de socializare au fost publicate imagini din Vama Veche, unde ploile torenţiale au făcut ravagii.
„Dumenezeule mare! Casele noastre sub apă!”, a transmis un locuitor din Vama Veche, pe o reţea de socilizare, conform Ziua Constanţa.
Cristian Cîrjaliu, primarul din Agigea, a cerut, într-o intervenţie la Digi24, demisia prefectului de Constanţa pentru modul în care a gestionat situatia. Edilul susţine că nu a primit niciun fel de ajutor, deşi a solicitat acest lucru în cursul nopţii trecute.
„Cele mai mari probleme din punctul de vedere al cantității de precipitații au fost în Mangalia, unde s-a ajuns până la 220 de litri/ mp. În consecință, în general, în toate localitățile din zona litorală, sunt peste 15 localități afectate”, a declarat, la Digi24, Silviu Coșa, prefectul județului Constanța.
Potrivit acestuia, au existat peste 500 de apeluri la 112, ceea ce a generat o deplasare și o mobilizare a forțelor celor de la ISU de peste 300 de pompieri cu mijloacele de intervenție aferente.
„Se acționează atât pentru punerea în siguranță a populației cât și deja unele localități pentru eliminarea apei din case și gospodării. Oamenii s-au speriat în special de apa care pătrundea în unele cazuri doar în grădini, în altele cazuri chiar și în case. De asemenea, au fost probleme legate, pe alocuri, de întreruperile de energie electrică la anumite stații, dar au fost rezolvate împreună cu colegii de la RAJA, care sunt și ei pe teren dar și aici în dispeceratul de la ISU. Apa se strânge, trebuie să se termine precipitațiile, astfel încât apa să se poată împrăștia și ulterior să se intervină cu pompele, astfel încât punctual, acolo unde este cazul, să fie scoasă. Cele mai afectate sunt stațiunile din sud, cele care țin de UAT Mangalia, Saturn în special, Venus, Jupiter”.
***
Ştirea iniţială. În judeţul Constanţa vor fi averse, iar prin acumulare cantităţile de apă vor depăşi 40 – 50 l/mp. În zona avertizată în ultimele ore s-au acumulat cantităţi de 50 – 60 l/mp, transmite ANM.
Localităţile vizate de codul roşu: Constanța, Năvodari, Ovidiu, Murfatlar, Mihail Kogălniceanu, Cumpăna, Valu lui Traian, Lumina, Agigea, Corbu, Poarta Albă.
A fost emis mesaj RO-ALERT prin care populația a fost avertizată să evite deplasările și să ia măsuri de adăpostire și autoprotecție, notează Ziua Constanţa.
Până la ora 6.00 în această dimineață, dispeceratul ISU Dobrogea al județului Constanța a înregistrat peste 500 de apeluri la numărul unic de urgență 112 care semnalau diverse situații de urgență, scrie sursa citată.
Peste 300 de pompieri se află în teren pentru înlăturarea efectelor negative produse de furtună cu 21 de mijloace. Se acționează pe raza judeţului Constanţa cu precădere în localitățile Chirnogeni, Comana, Amzacea, Pecineaga, Moșneni, 23 August, Mangalia, Neptun, Costinesti, Tuzla, Eforie, Agigea, Techirghiol, Valu lui Traian, Constanța, Topraisar, Limanu.
Potrivit ISU, că în urma fenomenelor meteo extreme produse în cursul nopţii nu au fost înregistrate victime.
„Situaţia este în dinamică, colegii sunt în teren şi rămânem la datorie până la înlăturarea tuturor efectelor negative. Rugăm cetăţenii să rămână la adăpost, să nu iasă din casă decât dacă situaţia o impune”, a mai precizat sursa citată.