Gabriela Dinu Știri 18.08.2023 15:01

Unde se plateste taxa de buletin şi cât costă

Unde se plateste taxa de buletin şi cât costă

Pentru schimbarea sau realizarea unui buletin de identitate ai nevoie de un dosar care să conţină mai multe acte, în original sau copie, precum şi de plata unei taxe. Despre procedura valabilă în 2023 vei afla mai multe din rândurile care urmează.

Procesul este unul simplu, numai că trebuie să fie făcut într-un mod corect. Din 2021, conform noilor reglementări în vigoare, românii pot aplica inclusiv pentru eliberarea unui nou buletin cu cip sau biometric, pe care vor fi incluse date biometrice, aşa cum sunt imaginea feţei, amprentele a două degete, dar şi semnătura ta digitală.

Taxa de buletin şi durata de eliberare a cărţii de identitate

În cazul în care îţi faci buletinul de identitate la vârsta de 18 ani, dosarul tău trebuie să conţină:

  • cererea pentru eliberarea buletinului,
  • certificatul de nastere in copie si in original,
  • documentul cu care se face dovada adresei de domiciliu, in copie si in original,
  • declaratia unuia dintre parinti sau a unei terte persoane din care sa rezulte faptul ca identitatea declarata in cerere de eliberare a buletinului apartine solicitantului,
  • fisa cu amprentele solicitantului realizata de unitatea de politie de la locul de domiciliu sau de resedinta al solicitantului, chitanta reprezentand contravaloarea cartii de identitate.

Taxa pe care va trebui să o achitaţi este în valoare de 7 lei, pentru eliberarea buletinului şi se face la orice oficiu al Poştei Române, dar şi la CEC Bank. Perioada de eliberarea unui permis de conducere este de 30 de zile, la care se mai pot adăuga încă 15 zile, în situaţii excepţionale.

Cum se schimbă buletinul de identitate?

Dacă soliciţi un buletin de identitate biometric vei primi un document care va avea şi un alt aspect şi dimensiuni asemănătoare permisului de conducere. Acestea nu sunt însă obligatorii şi pot fi solicitate doar opţiunal. De reţinut este că pe baza buletinului de identitate biometric nu se poate călători în străinătate, deci nu vei putea trece graniţa.

Dacă ai împlinit vârsta de 14 ani şi doreşti să îţi faci pentru prima dată buletinul, dosarul tău trebuie să conţină următoarele:

  • cererea pentru eliberarea actului de identitate, semnata atat de minor, cat si de parinte sau reprezentant legal
  • certificatul de nastere (copie si original)
  • actul de identitate al unuia dintre parinti sau al reprezentantului legal
  • documentul prin care parintele face dovada adresei de domiciliu (copie si original)
  • certificatul de casatorie al parintilor sau hotararea de divort in cazul in care acestia sunt divortati (copie si in original)
  • chitanta reprezentand contravaloarea cartii de identitate, in valoare de 7 lei (se poate achita la orice oficiu al Postei Romane, la CEC Bank sau chiar la ghiseul unde se depun actele)