Ioan Davidescu Altceva 30.05.2025 09:33

ULTIMA ORĂ! Documentul a scăpat pe internet. Ce măsuri au propus, de fapt, partidele la consultări. Nicușor Dan este furios

ULTIMA ORĂ! Documentul a scăpat pe internet. Ce măsuri au propus, de fapt, partidele la consultări. Nicușor Dan este furios

Specialiştii partidelor s-au reunit joi în şedinţă la Palatul Cotroceni pentru a pune la punct măsurile fiscale care vor fi pe agenda viitorului Guvern. În 2024, România a avut un deficit de 9,3% și ne-am asumat în fața Comisiei Europene că vom atinge ținta de 7%. Fiecare partid are, însă, propriile dorinţe în ceea ce priveşte măsurile economice care trebuie luate.

De pildă, social-democraţii nu sunt de acord cu niciun fel de majorare a TVA şi cred că reducerea deficitului bugetar se poate face prin măsuri precum reaşezarea impozitului pe capital sau reducerea unor facilităţi fiscale. Pe de altă parte, linia roşie a PNL este păstrarea cotei unice de impozitare. În ceea ce îi priveşte pe cei de la UDMR, aceştia îşi doresc o reformă a instituţiilor, dar şi eliminarea unor facilităţi fiscale. Iar USR își dorește, printre altele, plafonarea tuturor sporurilor la 30% din salariul de bază, potrivit surselor Antena 3 CNN.

Trei ore au discutat reprezentanții PSD, PNL, UDMR și USR cu trimișii lui Nicușor Dan la discuții, Radu Burnete, cel care a devenit și primul consilier al Președintelui, și Dragoș Anastasiu, despre planul de măsuri fiscal-bugetare cerut de președintele României pentru reducerea deficitului.

România a înregistrat în 2024 cel mai mare deficit bugetar din Uniunea Europeană, la o distanță semnificativă de țara de pe locul doi, Polonia, conform celor mai noi date Eurostat. Țara noastră înregistrează un deficit de 9,3%. Țara noastră s-a angajat în fața Comisiei Europene să reducă acest deficit până la 7%, însă președintele Nicușor Dan crede că o țintă mai „realist-optimistă” este de 7,5%. Mai mult, Președintele a spus în mai multe rânduri că își dorește ca deficitul să fie redus fără o creștere a TVA-ului, o dorință nerealistă potrivit unor economiști.

Deocamdată însă, deficitul pare scăpat complet de sub control. Ministrul Finanțelor Tanczos Barna a anunțat că execuția bugetară din primele patru luni ale anului arată că diferența dintre veniturile și cheltuielile statului a fost de 55,9 miliarde de lei, generând un deficit de 2,95%. Astfel, oficialul a spus că plata pensiilor și a salariilor va reprezenta o „provocare uriașă”.

Măsurile economice propuse de partide

În acest context au loc discuțiile de la Palatul Cotroceni. În zilele următoare, vor mai avea loc întâlniri ale grupurilor de lucru pentru a pune la punct acest plan fiscal, astfel încât apoi să se poată forma noul Guvern. Chiar vineri, Președintele Nicușor Dan se întâlnește cu liderii PSD, PNL, USR și UDMR.

Deocamdată însă, după primele discuții, sursele Antena 3 CNN au spus că fiecare partid are propriile doleanțe în ceea ce privește măsurile economice care ar urma să fie luate de viitorul Guvern.

Așadar, social-democraţii nu sunt de acord cu niciun fel de majorare a TVA şi nici cu eliminarea cotei de TVA de 5%, măsură care a fost vehiculată în spaţiul public după primele discuţii între partide. Potrivit unor surse, social-democraţii sunt de părere că reducerea deficitului bugetar se poate face prin măsuri precum reaşezarea impozitului pe capital sau reducerea unor facilităţi fiscale.

De asemenea, social-democraţii propun ca firmele să fie obligate să facă plăţile la 30 de zile şi nu la 120 de zile, cum este în prezent şi tot firmele să fie încurajate să îşi reducă externalizarea încasărilor în conturi offshore.

Pe de altă parte, linia roşie a PNL este păstrarea cotei unice de impozitare.

În ceea ce îi priveşte pe cei de la UDMR, aceştia îşi doresc o reformă a instituţiilor, dar şi eliminarea unor facilităţi fiscale. Nici cei de la UDMR nu sunt de acord ca TVA-ul să crească.

USR îşi doreşte plafonarea tuturor sporurilor la 30% din salariul de bază, eliminarea diurnelor pntru transport şi cazare, precum şi oprirea subvenţiilor şi a schemelor pentru companii, date de la bugetul de stat.

Planul fiscal dezbătut la Palatul Cotroceni: ce vor partidele

PSD

exclude creşterea TVA

nu este de acord cu eliminarea totală a sporului de antenă

PROPUNE:

reaşezarea impozitului pe capital

eliminarea unor facilităţi fiscale

obligativitatea firmelor de a face plăţile în 30 de zile în loc de 120 de zile

încurajarea firmelor să îşi reducă externalizarea încasărilor în conturi offshore

UDMR

nu este de acord cu creşterea TVA

PROPUNE:

reformarea instituţiilor

eliminarea unor facilităţi fiscale

PNL

nu este de acord cu introducerea impozitului progresiv
PROPUNE:

menţinerea cotei unice

desființarea instituțiilor inutile

USR PROPUNE:

plafonarea sporurilor la 30% din salariul de bază

eliminarea diurnelor pentru transport şi cazare

oprirea subvenţiilor şi a schemelor pentru companii, de la bugetul de stat

Măsurile decise la Cotroceni vor fi incluse în programul de guvernare al noului Executiv

La finalul negocierilor de la Palatul Cotroceni privind măsurile de austeritate între liderii și specialiștii PNL, PSD, UDMR și USR și Președintele Nicușor Dan, acest plan fiscal va fi inclus în programul de guvernare al viitorului Executiv.

De asemenea, la solicitarea UDMR, pachetul de măsuri va fi inclus și într-un plan punctual, asumat prin semnătură de toți liderii partidelor care vor face parte din viitoarea guvernare.

În timp ce au loc aceste discuții, managerii de companii din sectoare cheie și economiștii avertizează că vor urma scumpiri în aproape toate domeniile.

Datele de la INS arată că 44% dintre manageri se așteaptă la scumpiri accelerate la rafturile magazinelor, fie că vorbim de alimente, produse de igienă sau altele. Vor fi scumpiri și în sectorul construcțiilor, dar și la servicii.

Efectul declanșator ar putea fi eliminarea celor 3 plafonări, toate din vară: la alimente, energie și asigurări de mașini. Astfel, din iulie facturile se vor dubla pentru 4,5 milioane de oameni.

Rata anuală a inflaţiei în Uniunea Europeană a continuat să scadă în aprilie până la 2,4%, de la un nivel de 2,5% luna precedentă, însă România este în continuare ţara cu cea mai ridicată inflaţie, cu un avans anual al preţurilor de 4,9%, arată datele publicate luni de Oficiul european pentru Statistică (Eurostat).