>
A scrie corect gramatical a devenit o adevărată provocare pentru mulţi, în zilele noastre. Fie că au uitat regulile de bază din şcoala generală, de multe ori se scrie greşit din lejeritate sau pur şi simplu nu au învăţat niciodată.
Din rândurile următoare veţi afla cum se scrie corect, dacă este bine să folosiţi „uită-te” sau „uităte”. A mai apărut şi „uitete”, care este din start o greşeală uriaşă, dar haideţi să aflăm mai multe despre asta din rândurile care urmează.
Vorbim despre un verb relflexiv şi intranzitiv, care are o formă despărţită de linie. A uita este un verb şi înseamnă a nu ţine minte. A se uita este iarăşi un verb şi înseamnă să priveşti. Forma sa corectă este „uită-te” şi niciodată „uităte” sau „uitete”.
„Uite” este o interjecţie al cărui sens este de iată, priveşte. Dacă încă aveţi dubii, vă oferim şi două exemple în acest sens:
Te rog frumos, uită-te la ea, aşa-i că este frumoasă?
Uite, cât de frumos au înflorit pomii, este clar că a venit primăvara.
Greşelile gramaticale se comit la ordinea zilei şi, recent, o femeie din Timişoara s-a gândit la un mod de a face bani prin a educa şi din punct de vedere gramatical persoanele care au uitat cum să scrie corect. Mai exact, femeii i-a venit ideea genială de a imprima pe tricourile pe care le comercializează variantele corecte ale celor mai frecvente greşeli gramaticale. În acest mod, realizează şi o educaţie gramaticală pentru cei din jur, făcând şi bani totodată.
Bâlbele şi greşelile gramaticale survin la cel mai înalt nivel, le veţi descoperi şi la vedete, politicieni, prezentatori TV, oameni publici care din grabă sau neştiinţă o comit.
Cele mai frecvente greşeli din limba română sunt cele care vin atunci când în scris cineva nu ştie să pună corect cratima sau atunci când uită anumite forme ale cuvintelor, pe care le folosesc în mod defectuos.