Tudosie Andrei Știri 02.01.2024 17:48

Trompeta îngerilor: Informații despre planta decorativă

Trompeta îngerilor: Informații despre planta decorativă

Brugmansia, cunoscută și sub denumirea de „Trompeta îngerilor”, reprezintă un arbust fascinant, caracterizat de frunzele sale ample, ovale sau ascuțite, cu nervuri perfect evidențiate.

Trompeta îngerilor

În perioada cuprinsă între primăvară și toamnă, acest arbust devine o adevărată bijuterie florală, întrucât se îmbracă în flori-trompetă deosebit de atrăgătoare. Aceste flori sunt pendente, având o lungime impresionantă de 15-20 cm și emanând un parfum intens, ce variază în nuanțe de roz, alb, galben sau portocaliu.

Originară din America de Sud, Brugmansia a devenit o prezență răspândită în întreaga lume, datorită varietăților sale bogate. Astăzi, există diverse tipuri de Brugmansia, cu flori simple sau duble, monocrome sau bicolorate, cultivate cu grijă în ghivece pentru a servi drept plante ornamentale.

Preferă să fie plasată în zone bine luminate, preferabil expuse la soare, dar poate suporta și o ușoară umbrire. Este important să fie udată generos în timpul perioadelor de creștere și înflorire. Nu este necesar să fie pulverizată cu apă. În cazul în care substratul din ghiveci este bogat în elemente nutritive, nu este obligatoriu să fie fertilizată.

În absența acestui aspect, recomandăm să administrați un îngrășământ lichid destinat plantelor de tomate o dată la trei săptămâni pe durata sezonului de creștere.

La încheierea perioadei de înflorire, este benefic să tăiați ramurile care au avut flori pentru a menține o siluetă compactă a plantei și pentru a reduce cantitatea de apă administrată, pregătind-o astfel pentru perioada de odihnă din timpul iernii.

În acest interval, este recomandat să amplasați planta într-un spațiu luminos și răcoros, cu o temperatură minimă de 7-10°C. Udarea pământului din ghiveci trebuie să fie moderată, iar nu trebuie să vă îngrijorați dacă planta își pierde frunzele în această perioadă.

Informații despre planta decorativă

Pentru ghivecele de flori, este potrivit orice tip de sol care asigură o bună drenare a apei și poate fi îmbunătățit prin adăugarea de materie organică, cum ar fi mranița, pentru a-i spori conținutul nutritiv. Transplantarea ar trebui efectuată în principal în primăvară, doar în cazurile în care este absolut necesar. În schimb, se recomandă înlocuirea stratului superior al solului în fiecare primăvară, înainte de începerea perioadei de înflorire.

În momentul în care se apropie sfârșitul sezonului rece, este recomandat să efectuați o tăiere a ramurilor îmbătrânite și lipsite de frunze, reducând chiar și înălțimea plantei pentru a-i conferi un aspect îngrijit. În mediul de ghiveci, această specie poate atinge o înălțime de până la 2 metri.

Se reproduce cu ușurință prin intermediul butașilor prelevați de pe lăstarii semi-maturi, dar și prin utilizarea semințelor. Este vulnerabilă la infestările cauzate de păianjenii roșii și musculița albă.

Este esențial să acordați atenție faptului că această plantă prezintă proprietăți toxice, mai ales în ceea ce privește frunzele și semințele sale! Asigurați-vă că nu este accesibilă copiilor!