Gabriela Dinu Altceva 08.07.2024 10:59

Tragedie în lumea medicală: a murit doctoriţa Silvia Coman. „Medic, mamă a doi copii, frumoasă ca un înger”

Tragedie în lumea medicală: a murit doctoriţa Silvia Coman. „Medic, mamă a doi copii, frumoasă ca un înger”

Silvia Coman, medic oncolog și mamă a doi copii, a încetat din viață, lăsând în urmă o comunitate îndurerată și recunoscătoare pentru contribuțiile ei semnificative. Diagnosticată cu o afecțiune oncologică în urmă cu opt ani, acesata a continuat să lupte cu boala și să ofere sprijin pacienților săi.

Tragedie în lumea medicală: a murit doctoriţa Silvia Coman. Vlad Voiculescu, fostul ministru al Sănătății, a reflectat asupra pierderii printr-un mesaj emoționant, subliniind cât de nedreaptă poate fi uneori viața. „Câteodată viața pare, este pur și simplu îngrozitor de nedreaptă. Câteodată aripile unor oameni care obișnuiesc să îi ridice pe alții devin de plumb. Dumnezeu să te odihnească în pace, dragă dragă Silvia!” a transmis fostul ministru al Sănătății, Vlad Voiculescu.

Asociația Magic a împărtășit vestea tristă evidențiind caracterul și contribuțiile Silviei Coman.

„Medic, mamă a doi copii, frumoasă ca un înger – o frumusețe strălucitoare, și fizică, și sufletească – luptătoare curajoasă și iubitoare, dedicată 1000% celor care, aflați în fața unor diagnostice crunte, căutau îndrumare. Ghid pentru părinții copiilor grav bolnavi, prin hățișul sistemului medical și administrativ, adesea le făcea și educație medicală și le era și psiholog, deopotrivă.

Zână bună, caldă, calmă, cu voce melodioasă, care când oferea explicații despre vreun diagnostic, procedură medicală sau investigație, parcă spunea o poveste, niciodată nu-i simțeai frica sau panica în voce, în privire – deși sigur că exista, mai ales că ea însăși era pacient oncologic: vreme de 8 ani s-a luptat cu un diagnostic foarte greu, cu recidive și metastaze, dar a continuat să strălucească și a transformat propria luptă cu boala într-o misiune de a ajuta alți pacienți oncologici

Omul care, la alegerile din 2016, proaspăt diagnosticată oncologic și operată, cu un tub de dren în axilă, pe care trebuia să îl poarte vreo două săptămâni, și-a înfășurat tubul în jurul taliei, și-a pus cei mai largi pantaloni pe care îi avea, ca să poată ascunde punga, și s-a dus să voteze la alegerile locale. Omul care, dacă de la capătul lumii cineva îi cerea ajutorul, ajungea cumva la el și lupta să găsească soluții.

Omul care, chiar și atunci când ea era cea vulnerabilă, tot tu îți luai puterea de la ea. Încercam mereu să o protejăm de poveștile grele, dar ne spunea că munca asta îi dă sens, că vrea să ajute și că asta va face, cât timp va putea. Și fix asta a făcut. Silvia a fost și va rămâne până la sfârșitul fiecăruia dintre noi, în sufletul și memoria tuturor celor care am cunoscut-o, un exemplu de putere și dăruire.

Să ai un astfel de om prin preajmă este o lecție de viață trăită cu frumusețe și sens. Pentru care vom fi veșnic recunoscători și ne vom strădui să o onorăm în fiecare zi a vieților noastre. Astăzi, însă, doar plângem. Drum lin, zână bună. Plecarea ta ne lasă nu doar sărăciți de un om absolut extraordinar, ci și amputați de o bucată consistentă din inimi. Dar, dacă mai există ceva Dincolo, nu avem nicio îndoială că ne vei naviga și de-acolo de Sus, cu răbdare și blândețe, prin toată suferința și dorul pe care le-ai lăsat în urmă-ți”, se arată în mesajul transmis pe Facebook.

Silvia Coman va fi amintită ca un medic excepțional și o persoană de o bunătate și dăruire rar întâlnite. Comunitatea medicală și toți cei care au cunoscut-o vor simți profund pierderea, dar și recunoștința pentru impactul ei pozitiv asupra vieților lor. Dumnezeu să o odihnească în pace!