>
Se întâmplă des să auzim “Nu fă asta!”, când “Nu face asta!”. Aceeași problemă se întâmplă și cu “a zice”: “nu zi/nu zice”! Astfel că, trebuie să află cum se spune, de fapt, correct această expresie. Sunt structuri extrem de des întâlnite și foarte rezistente la schimbare, așa cum o arată experiența din viața de zi cu zi.
La modul imperativ, forma negativă de persoana a doua singular nu se obține de la forma afirmativă (în acest caz „fă”, precedată de „nu”), ci de la infinitivul verbului „a face” precedat de adverbul de negație.
În cadrul limbii române, verbul „a face” reprezintă o excepție, pentru că imperativul afirmativ, persoana a doua, singular, nu este identic cu indicativul prezent, persoana a doua sau a treia singular, așa cum se întâmplă în cazul celorlalte verbe. Așadar, forma de imperativ afirmativ este, la persoana a doua singular, „fă”, nu „faci” sau „face”.
Pentru un vorbitor deprins cu regulile gramaticale ale limbii române și cu exprimarea bazată pe aceste norme, astfel de formulări zgârie la ureche. Nu toți au însă urechea atât de sensibilă.
Pentru a evita astfel de greșeli, regula spune că forma negativă la persoana a doua singular se obține de la infinitivul verbului ”a face”/ ”a zice”, precedat de adverbul de negație. Drept urmare, variantele corecte sunt: ”Nu face asta, pentru că apoi o să-ți pară rău”, ”Dacă ții la el, nu face asta!” și ”Nu zice că mâncarea a fost rea, ca să nu-i superi”, ”Mai bine nu zice asta de față cu ea”.
”A face” și ”a zice” sunt doar două dintre verbele care provoacă uneori nedumeriri. Verbul ”a desface” este de asemenea problematic, acesta fiind folosit uneori în forma ”nu desfă!”, când corect este ”nu desface!”. Iată și alte verbe similare: ”a duce”, ”a aduce”, ”a conduce”, ”a reduce” etc.
Formele greșite ”nu du!”, ”nu adu!”, ”nu condu!”, ”nu redu”. Formele corecte: ”nu duce!”, ”nu aduce!”, ”nu conduce!”, ”nu reduce!”.
Confuzia apare doar la forma a doua singular a verbelor la imperativ. Atunci când trecem la persoana a doua plural, lucrurile sunt cu mult mai simple, deoarece toate verbele au formele de imperativ la persoana a doua plural identice cu formele indicativului prezent la persoana a doua plural. Imperativ negativ: ” nu faceți voi!”, ”nu ziceți voi!”; indicativ prezent: ”voi nu faceți”, ”voi nu ziceți”.