Claudiu Melinte Casa si Gradina 18.11.2023 11:38

Tăierea pomilor fructiferi primăvara: Perioada și regulile de bază

Tăierea pomilor fructiferi primăvara: Perioada și regulile de bază

Tăierea pomilor fructiferi primăvara este o practică esențială pentru menținerea sănătății și productivității acestor plante. Cu puțină grijă și cunoștințe de bază, poți ajuta pomii tăi să crească viguroși și să producă recolte generoase. Iată când și cum să efectuezi tăierea corectă în primăvară.

Perioada potrivită pentru tăiere

Tăierea pomilor fructiferi se efectuează înainte de înflorire, în timpul perioadei de repaus vegetativ, în funcție de regiune și specia de pom. În general, în zonele temperate, aceasta se realizează în februarie sau martie. Scopul tăierii primăvara este de a elimina ramurile moarte, bolnave sau deteriorate și de a crea o structură a coroanei care să permită luminii și aerului să pătrundă în mod corespunzător.

Instrumente necesare

Pentru a efectua tăierea în mod corect, vei avea nevoie de următoarele instrumente:

 • Foarfecă de tăiat ramuri pentru ramurile mai mici.
 • Ferăstrău pentru ramurile mai groase.
 • Mănuși de grădină pentru protecție.

Reguli de bază pentru tăierea corectă

 1. Eliminarea ramurilor moarte sau uscate: Acestea sunt primele care trebuie eliminate. Tăindu-le, vei încuraja creșterea altor ramuri sănătoase.
 2. Îndepărtarea ramurilor încrucișate sau aglomerate: Ramurile care se ciocnesc sau se suprapun pot limita circulația aerului și pot favoriza apariția bolilor.
 3. Tăierea ramurilor verticale sau în sus: Aceasta stimulează creșterea înălțimii pomului. În schimb, tăierea în unghiuri orizontale sau în jos încurajează creșterea laterală și producția de fructe.
 4. Menținerea coroanei deschise: Asigură-te că lumina soarelui poate ajunge la toate ramurile. O coroană deschisă îmbunătățește procesul de fotosinteză.
 5. Tăierea la dreptățime: Tăierea ar trebui să se facă cât mai aproape posibil de trunchiul principal al pomului, fără a afecta colțul de înșurubare.
 6. Tăierea în exces: Este mai bine să tăie mai puțin decât să elimini prea mult din coroana pomului. Poți reveni pentru a tăia mai mult, dar nu poți lipi înapoi ramurile tăiate în exces.

Recomandări suplimentare

 • Dezinfectează instrumentele de tăiere cu alcool sau un dezinfectant pentru a preveni răspândirea bolilor.
 • Studiază specificul de tăiere pentru fiecare specie de pom fructifer pe care o ai, deoarece unele au cerințe diferite.

Prin respectarea acestor reguli și recomandări, tăierea pomilor fructiferi primăvara poate deveni o activitate plăcută și benefică pentru sănătatea și producția acestor plante în grădina ta. Este important să acorzi atenție nevoilor specifice ale fiecărui pom pentru a obține cele mai bune rezultate.