Gabriela Dinu Știri 27.04.2022 08:25

Servici sau Serviciu? Care este varianta corectă

Servici sau Serviciu? Care este varianta corectă

Vorbitorii de limba română fac adesea confuzii sau greşeli cu privire la modul în care se scrie sau se pronunţă corect anumite expresii. În continuare vom discuta despre cum trebuie să zici, de fapt, „servici” ori „serviciu”?

Pentru că sunt multe persoane care aleg să folosească varianta greşită, ori care pur şi simplu nu ştiu, vom explica de ce şi cum trebuie să folosiţi expresia potrivită atunci când spuneţi cuiva că mergeţi la locul de muncă.

Cum e bine să zici? „Servici” sau „serviciu”, care este varianta corectă?

Conform dicţionarului explicativ al limbii române, DEX, termenul „servici” nu există atunci când faceţi referire la locul de muncă al cuiva. Într-o singură ipostază este corectă această afirmaţie şi anume atunci când se joacă tenis şi se referă la acţiunea de a servi, acela este serviciul şi se foloseşte şi substantivul „servici”.

Aşadar, atunci când vorbim despre o acţiune care este realizează în interesul unei alte persoane, forma corectă va fi întotdeauna „serviciu”.

Pentru cei care nu ştiau deja, serviciu este un substantiv neutru, care se poate folosi cu următoarele sensuri:

  • atunci când face referire la acţiunea de a servi ori a sluji;
  • în cazul în care se prestează o muncă sau o anumită acţiune în serviciul cuiva;
  • ocupaţia unei persoane care are şi calitatea de angajat;
  • subdiviziunea unei întreprinderi sau instituţii, precum este Serviciul de Brigadă Rutieră;
  • atunci când se pune în joc mingea la un joc de tenis, adică „Simona Halep a avut un serviciu puternic”.

Limba română are o multitudine de înţelesuri, asta o ştim deja, dar depinde numai de noi să le folosim pe cele adecvate, atunci când situaţia o cere. De aceea, se recomandă ca atunci când ai dubii asupra modului în care trebuie să foloseşti o expresie anume, cel mai simplu este să o cauţi în DEX sau să dai un search pe google, atunci când nu ai dicţionarul la îndemână. Te va scuti, cu siguranţă, de multe neplăceri.