Ionuț Nițulescu Știri 08.05.2021 17:02

Românii care vor să muncească în Marea Britanie vor fi reținuți dacă nu au viză

Românii care vor să muncească în Marea Britanie vor fi reținuți dacă nu au viză

Brexitul le interzice cetățenilor UE să intre în Marea Britanie în scopuri de muncă fără viză sau statut de ședere. Cei care sunt prinși la graniță sunt reținuți și închiși în centre de detenție a imigranților.

Mai mulți diplomați UE și-au exprimat îngrijorarea cu privire la tratamentele de care au parte cetățenii din blocul comunitar care încearcă să intre în Marea Britenie fără acte care să le justifice șederea.

Vești proaste pentru românii care vor să muncească în Regatul Unit

Ministerul de Interne britanic nu a oferit informații cu privire la numărul cetățenilor UE care au fost reținuți de la începutul anului, însă Politico a dezvăluit un număr de 30 de astfel de cazuri ale unor cetățeni germani, greci, italieni, români și spanioli.

Aceștia sunt reținuți și închiși în centre de detenție până la 7 zile, înainte de a fi repatriați. Cei aflați într-o astfel de situație pot cere ajutorul ambasadelor europene de la Londra, care pot interveni pentru a scurta perioada de detenție.

Cei mai mulți dintre ei sunt tineri, care pleacă în Marea Britanie fără viză sau permis de ședere. Aceștia caută locuri de muncă necalificate și pentru perioade scurte.

Aceștia nu pot fi trimiși mai repede în țările de origine deoarece există mai puține zboruri disponibile în prezent, din cauza pandemiei de coronavirus.

Citește și: Rachetă chineză, scăpată de sub control. Se va prăbuși zilele următoare

Cum poți vizita Marea Britanie ca turist

Chiaer și așa, diplomații susțin că durata detenției este „disproporționată” și cere Uniunii Europene să adopte o poziție mai dură față de administrația britanică în acest caz.

După Brexit, cei care vor să plece în Marea Britanie pentru a munci acolo au nevoie de viză de muncă sau statut de ședere, prin care se dovedește că aceștia locuiau acolo înainte ca britanicii să decidă părăsirea blocului comunitar.

Pe de altă parte, cetățenii UE pot merge în Marea Britanie ca și turiști și pot rămâne acolo maxim 90 de zile. Poliția de Frontieră poate respinge oricând intrarea unei persoane, dacă aceștia suspectează că scopul este altul decât cel declarat.