Ionuț Nițulescu Actualitate 07.06.2022 15:07

România, lovită de un nor de praf saharian. Anunțul făcut de Ministerul Mediului

România, lovită de un nor de praf saharian. Anunțul făcut de Ministerul Mediului

România va fi lovită de un nor de praf saharian, același care a colorat cerul în nuanțe de portocaliu în mai multe zone din Europa de Vest.

Potrivit Ministerului Mediului, masa de aer încărcat cu particule de praf de origine sahariană se deplasează spre România dinspre nordul Africii, în perioada 6-9 februarie.

Norul de praf saharian ajunge în România

Administrația Națională de Meteorologie RA a informat că în această perioadă circulația aerului va aduce norul de praf saharian în sudul, centrul și sud-estul Europei, inclusiv deasupra țării noastre.

Citește și: Care este cel mai mare oraș din România ca suprafață. Nu e nici București, nici Iași, nici Cluj!

Pe de altă parte, meteorologii anunță precipitații, astfel încât concentrația particulelor de praf care urmează să ajungă deasupra României va fi redusă.

„În această perioadă, temporar în țările de la vest și sud-vest de țara noastră, se semnalează precipitații, astfel încât concentrația particulelor de praf care urmează a ajunge deasupra României va fi redusă.

Depunerile de praf în țara noastră vor putea fi observate în zonele și intervalele cu ploaie, cel mai probabil în noaptea de duminică spre luni (7/8 februarie în regiunile vestice, nord-vestice și la munte, iar la începutul săptămânii viitoare și în restul țării”, a anunțat Ministerul Mediului pe pagina oficială de Facebook.

Imagini surprinse în Franța
Imagine surprinse în Franța

Imagini spectaculoase în Europa

Norul de praf saharian a creat o atmosferă „marțiană” în mai multe orașe din Europa. Imaginile publicate pe rețelele de socializare arată cerul colorat în nuanțe de portocaliu.

În localitățile din sud-estul Franței, la granița cu Italia, soarele a fost parțial acoperit, iar cerul și-a schimbat culoarea. Oamenii au imortalizat momentul și au distribuit imaginile spectaculoase.

 

Același lucru s-a întâmplat și în vestul Germaniei. Orașul Stuttgart a fost învăluit în culoarea roșiatică. Pulberea adusă de curenții de aer din Sahara poate fi observată pe mașini, dar și pe zăpadă.