>
Înotătorii chinezi au declanșat un nou scandal la Jocurile Olimpice, stârnind suspiciuni de dopaj și critici acerbe din partea starului britanic al înotului, Adam Peaty. China a câștigat ștafeta de 4×100 de metri mixt, iar Pan Zhanle, campionul de la 100 de metri liber, a fost cel care a adus titlul olimpic echipei sale. Performanța sa de a deveni primul înotător din istorie care coboară sub 46 de secunde a fost subiectul principal al controverselor.
Qin Haiyang și Sun Jiajun, doi dintre înotătorii chinezi, au fost testați pozitiv în trecut pentru dopaj, dar li s-a permis să participe în competiții. Acest context a alimentat criticile lui Adam Peaty, care și-a exprimat furia și dezamăgirea într-un interviu acordat presei britanice.
„Pentru mine, dacă ai fost pe asta și ai fost «contaminat» de două ori, cred că, ca persoană onorabilă, ar trebui să nu participi în competiții. Dar știm că sportul nu este atât de simplu. Cred că este foarte nedrept.
Dar au existat două cazuri și cred că este cu adevărat dezamăgitor. Am încercat să mă feresc de conversații în beneficiul echipei. Dar cred că oamenii care trebuie să-și facă treaba ar trebui să se trezească.
Trebuie să avem încredere în sistem, dar nici noi nu avem încredere în sistem. Ceea ce am spus de la început este că este un furt. Dacă înșeli, este un furt! Și nu este vorba doar despre ei. Este vorba despre oricine este în cursă”, a declarat Adam Peaty, conform The Independent.
Pan Zhanle a reușit o performanță remarcabilă după ce a câștigat aurul la 100 de metri liber cu un record mondial. În cadrul ștafetei, el a înotat 100 de metri în 45 de secunde și 92 de sutimi. Acest timp ar fi reprezentat un nou record mondial dacă ar fi fost stabilit în condițiile regulamentare pentru omologare. În finala de la ștafeta mixtă, Pan Zhanle a înotat ultimul schimb, ducând China către medalia de aur.
China a câștigat aurul olimpic cu un timp de 3:27,46, o performanță incredibilă. Pe locul secund, pentru argint, s-a clasat echipa Statelor Unite ale Americii, în timp ce podiumul a fost completat de Franța.
Pentru China au concurat Xu Jiayu, Qin Haiyang, Sun Jiajun și Pan Zhanle, acoperind cele patru procedee: „spate”, „bras”, „fluture” și „liber”. Pan Zhanle a fost ultimul schimb al probei pentru chinezi, ceea ce înseamnă că nu a luat startul obișnuit de pe platformă, ca în probele dedicate, și astfel timpul său nu va fi înregistrat ca record mondial oficial.
Campionul de la 100 de metri liber, unde a stabilit un record mondial cu un timp de 46,40, a reușit să facă o cursă senzațională și la ștafetă, coborând sub 46 de secunde pe segmentul său de 100 de metri.
Pan a intrat ultimul în bazin, pornind de pe locul 3 la începutul suta lui de metri. A parcurs primii 50 de metri în 21,57 de secunde, recuperând o poziție, apoi a urcat pe primul loc în ultimii metri, aducând aurul pentru China și lăsând echipa Statelor Unite ale Americii pe locul 2.
Este prima dată în istorie când SUA nu câștigă această probă la Jocurile Olimpice de la introducerea ei în programul olimpic, în 1960! Astăzi, americanii care au intrat în bazin au fost Ryan Murphy, Nic Fink, Caeleb Dressel și Hunter Armstrong.
Pe 27 iulie, echipa masculină a Chinei a ratat podiumul în finala probei de ștafetă 4×100 metri liber, clasându-se pe locul 4, sub SUA, Australia și Italia.