>
Retorica este o adevărată artă, este modul de a vorbi bine cu un scop precis: acela de a convinge, de a fi persuasiv. Mai multe despre retorică, persuasiune şi cum să foloseşti întrebările retorice pentru a-ţi atinge scopul veţi afla din rândurile care urmează.
Conform Dicţionarului Explicativ al Limbii Române, retorica se referă la stilul sau felul de a vorbi al cuiva: afectat, artificial, bombastic, convențional, căutat, declamator, emfatic, fals, făcut, grandilocvent, manierat, nefiresc, nenatural, pompos, pretențios, sunător, umflat.
Este văzută de istorici ca un instrument negativ al comunicării umane, care ar denatura-o de fapt pe aceasta. Numai că a ajuns să fie folosită în prezent de o mulţime de brand-uri în diverse campanii de marketing, cu scopul de a convinge cumpărătorii şi clienţii.
Persuasiunea este o formă prin care îţi influenţezi interlocutorul să facă ceva, ori să aibă aceleaşi convingeri ca tine. Prin argumentare, unul sau mai mulţi interlocutori pot fi convinşi să creadă anumite lucruri. Oamenii care sunt persuasivi îi fac pe ceilalţi să adopte idei, atitudini sau să facă acţiuni, unele raţionale, altele mai puţin şi se bazează în principal pe atractivitatea prezentării. Se spune că persuasiunea este o formă extremă a convingerii.
Dacă nu ştiaţi deja, întrebarea retorică este cea de la care nu se aşteaptă niciun răspuns şi se pune atunci când se introduce un subiect sau se doresc a fi subliniate anumite aspecte. Aceste întrebări retorice sunt instrumente ale persuasiunii, ale convingerii, şi sunt concepute în special pentru comunicare verbală, mai degrabă decât pentru cea scrisă, dar se folosesc în ambele moduri.
Se spune că sunt extrem de eficiente pentru a atrage interesul interlocutorului care primeşte astfel un timp de gândire pentru răspunsul său. Este acea întrebare lăsată deschisă, dar al cărui răspuns este unul evident, se referă la fapte deja cunoscute sau răspunsul la aceasta este chiar sugerat de contextul în care este pusă întrebarea.
Ca să înţelegeţi mai bine despre ce vorbim, vă oferim câteva exemple de întrebări retorice: „Glumești?!”, „Cine știe?!”, „Cui îi pasă?!”, „Care este sensul vieții?!”, „De ce eu?!”