Tudosie Andrei Știri 05.12.2023 20:26

Rețetă delicioasă de scovergi cu brânză: Pas cu pas

Rețetă delicioasă de scovergi cu brânză: Pas cu pas

Desigur, cu toată incursiunea noastră în lumea culinară și cu descoperirea unor rețete de deserturi inovatoare și extrem de delicioase, trebuie să recunoaștem că nu există nimic care să poată înlocui dulcea nostalgia a gustului copilăriei.

Rețetă delicioasă de scovergi cu brânză

Printre numeroasele rețete savuroase, care ne duc cu gândul la zilele fericite petrecute în preajma bunicii, se distinge în mod deosebit aceea a scovergilor cu brânză. Această rețetă, păstrată cu grijă în caietul bunicii, este o adevărată comoară culinară care continuă să ne încânte simțurile și să ne readucă aminte de momentele pline de bucurie din tinerețea noastră.

Scovergile reprezintă un tip de delicatesă asemănătoare gogoșilor, caracterizate de aspectul lor pufos și preparate dintr-un aluat simplu, bazat pe rețeta clasică a pâinii.

Ele pot fi realizate în variante diverse, fie că optăm pentru varianta simplă sau pentru cea umplută, fie că alegem să le pregătim în variante potrivite pentru post sau cu tentă dulce.

Atunci când optăm pentru variantele de post, putem să le umplem cu gem, iar cele cu tentă dulce pot fi delicios umplute cu brânză. Indiferent de alegerea noastră, scovergile se remarcă prin savoarea lor inconfundabilă și pot fi pregătite cu ușurință, folosind doar câteva ingrediente simple și accesibile tuturor.

Procesul simplu de preparare le face o opțiune culinară la îndemâna oricui, iar rezultatul este întotdeauna o bucurie pentru papilele gustative.

În vremurile de demult, atunci când gospodinele obișnuiau să frământe și să coacă pâinea în propriile gospodării, scovergile reprezentau o delicioasă încântare pentru cei mici, satisfăcându-le pofta de dulce. Pentru a satisface această poftă, femeile pregăteau o bucată de aluat de pâine, pe care o frământau și o prăjeau în ulei încins.

După ce căpătau o culoare aurie apetisantă, scovergile erau presărate cu zahăr, transformându-se astfel într-o delicatesă pe care le ofereau cu drag celor dragi din familie. Aceste delicioase bucate aduc aminte de langoșii ungurești, dar se disting prin miezul lor mai bogat și textura mai pufoasă, oferind o experiență culinară cu totul aparte.

Ingrediente

Pentru aluat

500 gr făină

25 gr drojdie proaspătă

300 ml lapte sau apă

1/2 linguriță de sare

1 linguriță de zahăr

2 linguri de ulei.

Pentru umplutură

250 gr brânză proaspătă de vaci sau urdă

1 ou mare

50 gr zahăr

25 gr zahăr vanilinat

2-3 linguri de griș

un praf de sare.

Mod de preparare

Primul pas constă în organizarea ingredientelor, pregătindu-le pe masa de lucru alături de ustensilele esențiale pentru procesul de preparare. Asigură-te că ai la îndemână un bol destinat frământatului, un alt recipient pentru amestecarea ingredientelor destinate umpluturii, un tel sau un mixer pentru omogenizare, un tocător sau un platou pentru a pregăti ingredientele tăiate, și nu în ultimul rând, o tigaie adâncă sau un ceaun pentru gătirea propriu-zisă.

Acest pas pregătitor este esențial pentru a facilita procesul culinar și a asigura că totul decurge fără probleme în timpul preparării.

Cum prepari scovergi cu brânză

În primul rând, trece făina prin sită și așază-o în bolul de frământare sau în cel al mixerului, în cazul în care optezi pentru această variantă. Creează un mic adânc în mijlocul făinii și plasează drojdia amestecată cu o linguriță de zahăr și 1-2 linguri de lapte călduț în acest loc.

Dorești să afli și despre procesul de obținere a maiei naturale și modalitățile sale de utilizare. Acoperă bolul cu un ștergar de bucătărie sau cu folie și lasă drojdia să se activeze timp de aproximativ 10 minute.

Pe marginea făinii din bol, presară sarea, urmată de adăugarea treptată a uleiului și laptelui călduț, în timp ce amesteci energic toate ingredientele. Acoperă bolul și lasă aluatul să dospească timp de cel puțin o oră sau până când acesta își dublează volumul. Acest proces de activare a drojdiei și de dospare a aluatului contribuie la dezvoltarea aromei și texturii optime ale preparatului final.

Următorul pas constă în a împărți aluatul în aproximativ 10-12 bucăți de dimensiuni aproximativ egale. Formează-le sub formă de bile și așează-le cu grijă pe un tocător sau pe un platou presărat cu făină.

Pentru a pregăti umplutura, amestecă cu atenție toate ingredientele menționate în listă, combinându-le într-un bol. Descoperă secretele pentru a obține gogoși cu o textură pufoasă și delicioasă.

Presară o cantitate redusă de făină pe suprafața de lucru și, folosind un sucitor, întinde fiecare bilă de aluat într-un disc cu diametrul de aproximativ 15 cm. În mijlocul fiecărui disc, adaugă o lingură plină cu umplutura de brânză. După aceea, împreunează cu grijă marginile aluatului peste umplutură și presează-le pentru a se lipi între ele. Acest proces meticulos contribuie la obținerea formei și a consistenței perfecte pentru aceste delicioase gogoși umplute.