Gabriela Dinu Știri 26.08.2021 09:40

Rețetă de compot de vișine. Cum se prepară și de ce ingrediente ai nevoie

Rețetă de compot de vișine. Cum se prepară și de ce ingrediente ai nevoie

Compotul de vişine este ideal pentru zilele calde de vară, dar poate fi pus şi la borcan, la păstrat, pentru la iarnă.

În cazul în care doriţi un compot de vişine pe care să-l consumaţi vara, să vă răcoriţi, puteţi folosi reţeta fără conservanţi.

Cea mai simplă reţetă pentru compot de vişine

Dacă doriţi să puneţi în cămară pentru zilele reci, când nu se găsesc atât de multe fructe la tarabe, atunci trebuie să puneţi în aplicare reţeta care să conţină conservanţi, căci aceasta va face compotul să reziste pentru mai mult timp.

Reţeta de bază pentru compotul de vişine este extrem de uşor de făcut şi poate fi adaptată şi pentru compotul de cireşte, prune ori mere.

Ai nevoie de un kilogram de vişine, un litru de apă, 300 de grame zahăr sau dacă îşi plac mai dulci, atunci puteţi folosi până la 350 gr, un baton de scorţişoară pentru aromă (este opţional, dar îi va da o savoare deosebită), esenţă de vanilie sau chiar baton de zahăr vanilinat.

Din gramajul anterior veţi obţine undeva la 5 borcane de compot, aşadar dacă doriţi mai mult sau poate mai puţin, atunci puteţi adapta măsurile în funcţie de preferinţe, respectând în continuare paritatea.

Vişine pentru compot. Sursa foto: Pixabay
Vişine pentru compot. Sursa foto: Pixabay

Vişinele se spală bine în mai multe rânduri de apă rece, se dau jos codiţele şi se ţin la scurs. Ideale sunt borcanele de 330 de grame, dacă vreţi să le pregătiţi astfel, dacă nu, le puteţi fierbe normal şi să le consumaţi ca atare. Pentru compotul la borcan, aveţi nevoie de un vas de 800 ml, 330 grame de vişine şi 250 ml de apă. Goliţi apoi borcanele, căci aceasta a fost doar metoda prin care aflaţi câtă cantitate de sirop vă trebuie.

Primul pas înainte de a găti compotul este să sterilizaţi borcanele. Se dă cuptorul la 110-115 grade şi se pune tava cu borcane în el. La un kg de vişine vă trebuie aproximativ 750 ml de sirop. Se pune la fiert zahărul în apă, apoi se pun şi scorţişoara cu vanilia. Se lasă să clocotească timp de 3-4 minute, apoi se opreşte. Se lasă puţin la răcit, după care siropul obţinut se pune peste vişine.