Gabriela Dinu Altceva 11.07.2024 11:08

Răsturnare de situaţie! de ce a fost atacată, de fapt, Maria Diana de ursul ucigaş de la Buşteni

Răsturnare de situaţie! de ce a fost atacată, de fapt, Maria Diana de ursul ucigaş de la Buşteni

Maria Diana și-a găsit sfârșitul într-un mod crunt, după ce a fost atacată de un urs în zona turistică Jepii Mici. Violența cu care a acționat animalul i-a șocat chiar și pe salvatorii ajunși la fața locului. La rândul lor, aceștia au fost în pericol și nu au putut recupera fata până când ursul nu a fost împușcat. Specialiștii au explicat motivul pentru animalul a avut un comportament așa de agresiv.

Tragedia care a avut loc marți, 9 iulie, a șocat o țară întreagă. Maria Diana și prietenul ei au mers pe un traseu din Munții Bucegi, iar fata și-a dorit să urmeze poteca spre cascada Urlătoarea, situată lângă Valea Spumoasă. Din nefericire, un urs le-a ieșit în cale. A prins-o pe tânără de picior și a târât-o în jurul prăpastiei. Iubitul ei a sunat imediat la 112, dar aceasta nu a mai putut fi salvată. Atunci când salvatorii au ajuns, victima decedase deja.

Motivul pentru care Maria Diana a fost atacată de ursul ucigaș

Maria Diana nu a avut nicio șansă în fața ursului care a atacat-o în zona turistică Jepii Mici. Atât ea, cât și iubitul ei au urmat instrucțiunile agenților de la 112, însă nu au reușit să îndepărteze animalul. Acesta a avut un comportament violent chiar și în momentul în care și-au făcut apariția salvatorii.

„A fost un pericol real și pentru salvatorii montani. Ursul se afla la 10 metri de ‘pradă’ și a vrut să atace salvatorii montani. Era foarte violent! Ursul a fost împușcat de cei responsabili și a putut fi recuperat corpul victimei. Nu ne-am mai confruntat în ultimii 10-15 ani cu o situație așa gravă. Noi credem că ursul era turbat pentru că, de obicei, el nu atacă așa, fără motiv. Nu era ursoaică cu pui, era un urs mai tânăr, presupun că era turbat, altfel nu ne explicăm violența atacului.”, a declarat Dan Banu, șeful Salvamont Prahova.

Ioan Mihai Pop, expert în comportamentul acestor animale, a explicat că urșii atacă doar atunci când se simt amenințați. De obicei, atacul acestor animale nu se încheie cu o agresiune letală, însă în cazul tinerei ucise la Jepii Mici, terenul accidentat și lipsa unor refugii adecvate au făcut imposibilă evitarea ursului.

„În general, urșii atacă atunci când se simt amenințați și de multe ori atacă fără să finalizeze atacul. De fapt, cele mai multe atacuri sunt cele așa-zise atacuri false, când nu se finalizează atacul. Problema o face ca locul atacului să fie un loc în care să nu ai niciun potențial de a evita atacul, nu ai unde să te ascunzi, nu ai unde să fugi. Dacă ursul pornește către tine dintr-o poziție dominantă, atunci vine spre tine, nu ai unde să te ascunzi. Pe Jepii Mici, dacă s-a întâmplat în zona unde urcarea e aproape verticală, efectiv nu ai unde să te ferești”, a spus Ioan Mihai Pop, specialist în urși.

Specialiștii cred că ursul era turbat

La rândul lui, George Stratulat, directorul Direcției Sanitar-Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Prahova, a declarat că urșii nu atacă fără un motiv anume, dacă nu se simt amenințați.

Astfel, bărbatul a susținut că, cel mai probabil, ursul care a atacat-o pe Maria Diana era turbat. Din acest motiv, animalul va fi testat pentru rabie. George Stratulat a anunțat că au fost deja luate probe și trimise către examinare.

„Suntem pregătiți să primim probe pentru examinare anatomo-patologică și virusologică pentru rabie. Avem un protocol prin care toate animalele sălbatice împușcate sunt supuse acestor teste.”, a precizat George Stratulat, conform Agerpres.