>
O rachetă chineză scăpată de sub control urmează să intre în atmosferă în acest weekend și riscă să se prăbușească într-o zonă populată.
China a lansat joi primul dintre cele trei elemente ale staţiei sale spaţiale, CSS, care a fost propulsat de o rachetă Long March 5B. Corpul rachetei va reintra în atomsferă și va intra în atmosferă în jurul zilei de sâmbătă, dar nu se știe unde.
Comandamentul Spaţial urmăreşte aceste resturi de rachetă, a declarat purtătorul de cuvânt al Pentagonului, John Kirby. Nu se știe locul exact unde va cădea, însă autoritățile speră să cadă într-o zonă nelocuită.
„Sperăm că va cădea într-un loc unde nu va face rău nimănui, în ocean sau într-un loc ca acesta”, a declarat secretarul american al Apărării, Lloyd Austin.
Citește și: Circulația după ora 22.00, permisă pentru românii care vor să se vaccineze
Lansatorul s-a separat de modulul spațial și a început să orbitee Pământul pe o traiectorie neregulată, ceea ce face aproape imposibilă orice predicţie despre punctul său de intrare în atmosferă şi, prin urmare, punctul său de cădere.
Pentagonul a precizat că nu va distruge racheta. Există posibilitatea ca aceasta să se dezintegreze la intrarea în atmosferă, lăsând doar resturi limitate să se prăbuşească.
„În acest moment, nu avem planuri să distrugem racheta”, a declarat el.
Totodată, există o mare posibilitate ca aceasta să se prăbușească în apă, având în vedere că Planeta este formată din 70% apă. Se poate întâmpla ca această să se prăbușească și într-o zonă locuită.
Nu este prima dată când China pierde controlul asupra unei nave spaţiale la întoarcerea pe Pământ. În aprilie 2018, un laborator spaţial Tiangong-1 s-a dezintegrat la reintrarea în atmosferă, la doi ani după ce a încetat să funcţioneze. Autorităţile chineze au negat că laboratorul ar fi scăpat de sub control.