>
Premierul Marcel Ciolacu a transmis un anunț oficial privind proiectul de lege pentru reducerea pensiilor speciale ale magistraților. Șeful Guvernului a amintit că „liderul informal al Coaliției” și candidatul la prezidențiale, Crin Antonescu, a venit cu această inițiativă.
Potrivit premierului, schimbarea Legii pensiilor speciale este necesară având în vedere că România riscă să rămână fără 230 de milioane din PNRR, deoarece nu a fost făcută reforma indemnizațiilor speciale.
„România nu își poate permite să piardă 230 de milioane de euro din PNRR ! De aceea, astăzi, la inițiativa liderului informal al Coaliției, Crin Antonescu, am depus la Parlament, împreună cu Cătălin Predoiu, Kelemen Hunor și Varujan Pambuccian, un proiect de modificare a Legii pensiilor speciale”, se arată în mesajul transmis pe Facebook, marți, de șeful Guvernului.
Marcel Ciolacu precizează că prin modificarea acestei legi se va rezolva problema inechităților dintre pensionari. Astfel, cei care vor intra în magistratură vor ieși la pensie la 65 de ani, fiind făcute modificări și în privința contributivității.
Liderul PSD și-a exprimat încă o dată încrederea în candidatul coaliției de guvernare la prezidențiale, sperând că legea va fi promulgată de „președintele Crin Antonescu”.
„Sunt încrezător că președintele Crin Antonescu va promulga această lege, care răspunde uneia dintre cele mai mari nemulțumiri din societatea românească. România are nevoie de un președinte mediator, un om al dialogului, un președinte care să construiască o punte între stat și cetățeni”, a adăugat premierul României.
Pe de altă parte, Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a atras atenția, marți, asupra unei „lipse de transparență” referitor la acest proiect de lege. Reprezentanții CSM susțin că nu au fost consultați în legătură cu noile modificări, iar acest lucru poate provoca „un real blocaj la nivelul instituțiilor autorității judecătorești”.
Magistrații susțin că nu au cunoștință „de conținutul acestui proiect”. „Orice reluare a dezbaterilor publice referitoare la pensia de serviciu readuce în actualitate riscul revenirii la situaţia extrem de dificilă cu care sistemul judiciar s-a confruntat în anii anteriori pe fondul aceloraşi incertitudini ale magistraţilor în privinţa statutului lor, fapt care ar conduce la un un real blocaj la nivelul instituţiilor autorităţii judecătoreşti”, transmite CSM.