>
Bradul şi molidul sunt două specii de copaci asemănătoare, dar care pot fi diferenţiate foarte uşor de către specialişti printr-o singură privire. Din rândurile care urmează, veţi afla şi voi în ce mod puteţi semnaliza când aveţi în faţă un brad şi când este vorba despre un molid.
Ambele specii fac parte din familia Pinaceae, care este împărţită la rândul ei în mai multe genuri, pot fi Abies, Picea şi Pinus, care sunt cele mai mari. Abies este, de fapt, bradul, şi este format din 50 de specii, iar molidul este cunoscut sub numele de Picea şi mai are încă 50 de specii.
Din familia Pinaceae, cele mai cunoscute şi des întâlnite sunt bradul, pinul şi molidul şi se regăsesc în întreaga lume, în zonele în care sunt munţi. Alături de alte conifere, desigur, căci mai avem şi cedru, chiparos, tisa sau ienupăr. Ce este special la aceste conifere este faptul că ele vor rămâne verzi pe tot parcursul anului şi vor produce coduri lemnoase, care atârnă pe lângă frunzele asemănătoare cu un ac.
Bradul, cel care se împodobeşte de Crăciun, se va diferenţia de celelalte specii de conifere prin aşezarea frunzelor sale, de o lungime medie de 2 cm, care sunt dispuse în acelaşi plan, de-a lungul crengilor sale. La restul coniferelor, acele sunt dispuse de jur împrejurul crengilor, iar acestea vor înţepa şi mai tare decât cele ale brazilor.
La brad, frunzuliţele sunt dispuse aproape faţă în faţă, de o parte şi de alta, dar toate sunt orientate către aceeaşi direcţie. La molid, în schimb, acestea vor fi dispuse într-un mod radial, orientate în direcţii diferite, în jurul crengilor sale.
Culoarea trunchiului brazilor este una brun cenuşie, în timp ce molizii au culoarea brun-roşcată. Un alt mijloc prin care le puteţi diferenţia pe acestea modul în care le vor creşte conurile pe ramuri. La brad, acestea vor fi bine aşezate pe ramuri, în timp ce la molid, conurile le veţi regăsi atărânând de ramurile sale.