Ioan Davidescu Altceva 11.03.2025 21:41

Prima reactie a lui Calin Georgescu, după ce CCR i-a respins OFICIAL candidatura la prezidențiale

Prima reactie a lui Calin Georgescu, după ce CCR i-a respins OFICIAL candidatura la prezidențiale

Decizia Curții Constituționale de a respinge definitiv candidatura lui Călin Georgescu la alegerile prezidențiale a provocat reacții puternice în rândul susținătorilor acestuia. Protestatarii adunați în fața Palatului Parlamentului, unde își desfășoară activitatea CCR, au întâmpinat hotărârea cu huiduieli și lozinci împotriva autorităților. În ciuda măsurilor stricte de securitate luate de forțele de ordine, manifestația a continuat ore în șir, iar mulți dintre cei prezenți au cerut ca protestul să fie mutat în alte locații din București.

Între timp, Călin Georgescu a reacționat în cadrul unei intervenții video, declarând că decizia nu este despre el ca persoană, ci despre un sistem care refuză schimbarea. El a afirmat că mesajul său s-a concentrat pe adevăr, corupție și drepturile poporului, ceea ce l-a transformat într-un oponent incomod pentru cei care conduc țara. Protestatarii au continuat să-și exprime nemulțumirea, iar autoritățile au rămas mobilizate pentru a preveni eventuale incidente.

După anunțarea deciziei CCR, Călin Georgescu a avut o primă reacție la postul de televiziune Realitatea Plus, unde a explicat că această hotărâre nu este doar despre el, ci despre o luptă mai amplă împotriva unui sistem închis.

El a continuat, subliniind că oricine ar fi încercat să candideze cu un discurs bazat pe adevăr și pe binele național ar fi fost respins de mecanismele actuale ale statului. Georgescu a susținut că a venit în fața oamenilor pentru a expune corupția, nedreptățile și lipsa de drepturi cu care se confruntă românii. Programul său de țară, intitulat „Hrană, Apă, Energie”, a fost conceput pentru a oferi soluții concrete, însă, în opinia sa, acest lucru nu a fost pe placul celor care controlează structurile de putere din România.

„În această campanie, în această chemare, așa cum am numit-o, nu despre mine a fost vorba vreodată. Pentru mine ați contat voi, poporul, nu eu. Nu a fost și nu este vorba despre omul Călin Georgescu, putea fi oricare altă persoană. Sistemul nu acceptă pe nimeni din afara lui. De aceea, eu am spus că nu schimbăm omul, ci schimbăm sistemul. Practic, oricare dintre voi ar fi fost în locul meu ar fi putut ajunge Președinte spunând adevărul și dorind binele acestei țări – desigur, însă, sistemul nu l-ar fi acceptat pe baza acestor idei și pe baza acestui discurs.

Pentru prima dată în 35 de ani, eu alături de voi am venit și am spus adevărul, am vorbit despre corupție, despre drepturile îngrădite ale poporului, despre umilințele și nedreptățile la care suntem supuși și, cel mai important, am venit cu soluțiile prin programul de țară «Hrană, Apă, Energie»”, a declarat Călin Georgescu.

În continuarea declarației sale, Georgescu a făcut referire la dorința sa ca România să devină un centru al păcii și stabilității în regiune. El a mai susținut că unul dintre motivele pentru care ar fi fost considerat o amenințare de către Uniunea Europeană este apelul său către diaspora românească.

„Am fost și vreau să rămân un președinte al păcii. Am vrut ca Bucureștiul să fie capitala păcii și România să fie o Elveție a Răsăritului. Ca să ajungem acolo este nevoie să privim realitatea în ochi (…). Am spus că vreau să vină românii de peste hotare înapoi acasă și cred că acolo cred că am supărat cel mai tare interesele Uniunii Europene, pentru că ei nu vă vor înapoi acasă, au nevoie de salahori în toate domeniile de activitate”, a continuat Călin Georgescu.

„Violența sa vine din ura profundă pe care o are față de poporul pe care trebuia să îl protejeze și nu să îl abuzeze. Violența a început din interiorul sistemului către popor și nu invers. Eu vă mulțumesc tuturor, știu că în inimile voastre arde sentimentul de nedreptate și este normal să fie așa, dar să fim sinceri și cu noi, am ajuns aici și din cauza noastră, a tuturor celor care am privit de la distanță, care ne-am bazat și i-am așteptat pe alții, în loc să ne bazăm pe noi”, a mai spus el.

Protestele continuă în fața CCR: „Nu plecăm acasă!”

În paralel cu declarațiile lui Georgescu, protestele din fața Palatului Parlamentului au continuat. Mulțimea a reacționat vehement la decizia CCR, scandând lozinci precum „Nu cedăm!”, „Călin Georgescu președinte!” și „CCR o mizerie!”. În ciuda faptului că unii manifestanți au părăsit zona după anunțul oficial, alții au continuat să sosească, menținând un număr considerabil de participanți.

În jurul orei 19:00, aproximativ 1.000 de oameni erau încă prezenți la manifestație. Unii dintre protestatari au propus mutarea protestului în Piața Universității, însă nu a fost clar dacă această inițiativă s-a concretizat. Alții au rămas în fața CCR, considerând că este esențial să își exprime nemulțumirea acolo unde a fost luată decizia.

Forțele de ordine au fost mobilizate masiv pentru a preveni orice escaladare a situației. Jandarmii au intensificat controalele de securitate, verificând documentele de identitate ale participanților și interzicând accesul cu obiecte voluminoase. De asemenea, în interiorul sălii de ședință a CCR au fost prezenți jandarmi, o măsură de securitate fără precedent.

Pe măsură ce protestul a continuat, nemulțumirea manifestanților a crescut. Mulți dintre ei și-au exprimat frustrarea față de faptul că nu au fost mai mulți oameni prezenți. „Suntem terminați dacă nu iese Georgescu”, a spus unul dintre protestatari. O altă manifestantă a declarat că își va rupe buletinul de vot în semn de protest față de invalidarea candidaturii lui Georgescu. „Nu îmi mai pare rău de noi. Îmi pare rău de omul ăsta că s-a băgat în așa ceva. E un om cu suflet”, a spus femeia.

În ciuda tensiunilor, protestul s-a desfășurat fără incidente majore, însă autoritățile au rămas vigilente. În contextul în care protestul precedent, organizat în fața Biroului Electoral Central, a fost marcat de violențe, jandarmii au fost instruiți să prevină orice tentativă de escaladare a situației. Mai multe linii de securitate au fost instituite pentru a proteja intrarea în Parlament și a preveni incidente.

Decizia CCR a marcat un moment important în această campanie electorală, iar reacțiile susținătorilor lui Călin Georgescu arată că disputa este departe de a se încheia. Rămâne de văzut cum vor evolua lucrurile în zilele următoare și dacă protestele vor continua în alte zone ale capitalei.