Ionuț Nițulescu Știri 29.12.2022 02:18

Președintele țării, Klaus Iohannis, a făcut un apel către populație

Președintele țării, Klaus Iohannis, a făcut un apel către populație

Preşedintele României, Klaus Iohannis, a transmis un mesaj, ieri, cu ocazia Zilei oraşelor. Șeful statului a ținut să evidențieze respectare măsurilor recomandate de medici.  Klaus Iohannis a spus că igiena personală, distanțarea și masca rămân esențiale în a limita răspândirea coronavirusului. 

Șeful statului a precizat că în următorii ani dezvoltarea sustenibilă a oraselor este posibilă doar printr-un parteneriat solid între autorități și cetățeni. Klaus Iohannis a spus că ”Ziua Mondială a Orașelor” este un prilej bun de a conștientiza cât de mult este legat locul în care trăim de bunăstarea și calitatea vieții fiecăruia dintre noi.

Ziua orașelor, prilej de conștientiza calitatea vieții

Klaus Iohannis a spus că ”Ziua Mondială a Orașelor” este un prilej bun de a conștientiza cât de mult este legat locul în care trăim de bunăstarea și calitatea vieții fiecăruia dintre noi.

„Ziua Mondială a Orașelor, pe care o sărbătorim astăzi, este un bun prilej pentru a conștientiza  Aceasta cu atât mai mult cu cât mai bine de jumătate din populația României trăiește în mediul urban. În această perioadă dificilă pe care o traversăm, stoparea pandemiei de COVID-19 depinde și de modul de răspuns al orașelor și al marilor comunități la necesitatea respectării măsurilor de protecție pentru limitarea răspândirii coronavirusului și protejarea celor dragi.”

Șeful statului a salutat mobilizarea puternică pe care a observat-o în aceste luni din partea cetățenilor și a asociațiilor comunitare pentru sprijinirea cadrelor medicale dar și a persoanelor vulnerabile. Klaus Iohannis a spus că această pandemie ne-a demonstrat cât de importante sunt spațiile verzi pentru recreere și socializare și că un trafic redus duce la o calitate superioară a aerului din zonele urbane.

Citește și: Se redeschid sau nu școlile? Monica Anisie, anunț de ultimă oră 

Calitatea vieții depinde de populație

”Autorităților le revine, printre altele, responsabilitatea de a implementa fără ezitare și amânări o legislație care protejează calitatea aerului și a apei, de a sprijini colectarea selectivă și facilita reutilizarea materialelor, de a amenaja noi spații verzi și de recreere ușor accesibile, de a dezvolta soluții de termoficare sustenabile și mobilitate urbană cu o amprentă mică de dioxid de carbon, care rezolvă și problema congestiei din trafic.

Trebuie însă subliniat că, indiferent cât de bune ar fi măsurile adoptate de administrație, calitatea vieții în orașe depinde în primul rând de comportamentul fiecăruia dintre noi, cetățenii, și de alegerile pe care le facem zilnic.

Predarea selectivă a plasticului și hârtiei, reutilizarea sacoșelor de cumpărături, folosirea pe scară largă a bicicletei pentru deplasări urbane pot părea lucruri minore, dar care au potențialul de a schimba la față radical orașele României în următorii ani.

Doar împreună și printr-o atitudine responsabilă față de mediul înconjurător, putem, autorități și cetățeni, să dezvoltăm orașe și comunități curate, puțin poluate și prietenoase cu sănătatea noastră, a tuturor”, a transmis, sâmbătă, preşedintele Klaus Iohannis.