>
Nicolae Ciucă, Ministrul Apărării și premier interimar, a declarat că după ce România va primi 10.000 de doze de vaccin anti-COVID-19, un nou lot va ajunge în țară pe 28 decembrie 2020.
Ciucă a spus, la TVR, că în a doua etapă mai vin 100.000 de doze de vaccin în data de 28 decembrie. „Din informaţiile pe care le avem, pe 28 decembrie mai soseşte un lot de 100.000 de vaccinuri, după care, în fiecare săptămână, vom avea câte un lot de 150.000 de vaccinuri care vor sosi în ţară şi aici avem nevoie de un aparat foarte bine integrat la nivel naţional astfel încât să putem să avem informaţiile de la cea mai mică localitate până la nivelul planificatorilor,”, a spus Nicolae Ciucă.
Fiecare persoană care se va vaccina va primi o adeverință doveditoare de vaccinare care va cuprinde următoarele informații: numele și prenumele persoanei vaccinate, data nașterii, vârsta, județul de domiciliu, număr și serie CI, date despre vaccin: doza 1 (tip vaccin, produs, serie/lot, data expirării), doza 2 (tip vaccin, produs, serie/lot, data expirării), date despre centrul de vaccinare (nume centru de vaccinare, județ, medic coordonator/vaccinator), semnătura electronică a Registrului Electronic Național al Vaccinărilor.
Citește și: Raed Arafat a făcut anunțul! Lovitura dură pentru Șoșoacă!
Dovada vaccinării este pusă la dispoziția persoanei vaccinate fie electronic, fie pe suport de hârtie pentru a-i permite acesteia să își țină evidența între cele două vizite la centrul de vaccinare (doză inițială și rapel) și pentru a-i pune la dispoziție informațiile esențiale despre caracteristicile vaccinului administrat. Precizăm că vaccinarea este gratuită, voluntară/ neobligatorie, iar adeverința doveditoare nu este eliberată cu scopul de a condiționa sau restricționa ulterior drepturile persoanelor vaccinate.
O persoana care a fost infectată cu SARS-CoV-2 poate fi vaccinată în mod voluntar, atunci când întrunește criteriile legate de prioritizare. Nu se are în vedere excluderea de la vaccinare a persoanelor cu infecție anterioară cunoscută și nici testarea persoanelor înaintea vaccinării.
În momentul de față nu se știe pentru cât timp după infecție suntem protejați și nici nivelul de anticorpi necesar pentru a fi protejați. Studii recente arată că la majoritatea persoanelor, anticorpii neutralizanți (cei care pot bloca infectarea celulelor) persistă cel puțin câteva luni de la infecția inițială. De asemenea, studiile arată că răspunsul imun în urma infecției naturale poate varia foarte mult în funcție de individ și de severitatea bolii.