Gabriela Dinu Altceva 05.07.2024 12:03

Povestea tristă a unei bătrânici din Alba cu o pensie de doar 15 lei

Povestea tristă a unei bătrânici din Alba cu o pensie de doar 15 lei

Într-o lume în care tehnologia este la putere și unii etalează bunuri care mai de care mai luxoase, încă există povești care smulg râuri de lacrimi. Este și povestea lui tanti Fica, o bătrână de 76 de ani care își duce traiul cu o pensie de numai 15 lei pe lună.

Jurj Fica sau tanti Fica, așa cum o cunoaște toată lumea este din comuna Ceru Băcăinţi, judeţul Alba și își duce traiul într-un cătun sărăcăcios, cu o pensie de numai 15 lei pe lună.

A rămas cu jumătate din pensia soțului, 15 lei pe lună

Dacă vara este una mai blândă pentru bătrânică, datorită faptului că un vecin vine și mai stă cu animalele, iernile sunt cum nu se poate mai grele pentru tanti Fica. Aceasta își duce bătrânețile singură, izolată în vârful de culme din Apuseni. Nu are nici copii, nici nepoți și pe nimeni care să o ajute cu ceva sau măcar să o sune, să o întrebe de sănătate.

În urmă cu 7 ani a rămas văduvă, iar de la soțul său care avea o pensie de numai 30 de lei, lui tanti Fica i-a rămas numai jumătate, adică 15 lei. Zona în care locuiește bătrânica este una extrem de izolată, atât de izolată încât până și poștașului îi este greu să urce, lunar, pentru a-i înmâna bănuții. Adevărul informează că, în cătunul în care locuiește tanti Fica mai locuiesc numai 4 persoane, iar casele sunt extrem de distanțate una față de alta. Tanti Fica nu are multe: o vacă, un cal și câteva găini care îi mai țin de urât.

Un tânăr care i-a aflat povestea s-a încumetat să meargă până acolo, iar apoi a făcut un grup de sprijin pe internet. Tanti Fica are nevoie urgentă de alimente de baza (ulei, făină, zahăr), de o sobă nouă şi de plata facturilor pentru curent electric şi telefonul mobil, mai notează sursa.