Ioana Filipescu Știri 05.01.2023 22:58

Pensia Alimentară. Condiții, valoare, mod calcul. Ce poți păți dacă nu o plătești

Pensia Alimentară. Condiții, valoare, mod calcul. Ce poți păți dacă nu o plătești

Pensia alimentară – numită oficial pensie de întreținere minor –  reprezintă obligația părintelui necustodian de a da un venit de întreținere în favoarea copilului. Pensia este stabilită după pronunțarea unei sentințe de divorț sau în urma separării părinților care nu sunt căsătoriți.

În general, pensia alimentară se răsfânge asupra părinților divorțați. În cele mai multe cazuri, tatăl este cel care trebuie să plătească pensia alimentară, asta pentru că mamele rămân cu copiii în întreținere.

Pensia alimentară: condiții

Pensia poate fi stabilită atât în bani, cât și în natură. În România, obligația este reglementată de articolele 529 – 534 din noul Cod Civil. Același cod civil care instituie custodia comună a celor doi părinți asupra minorului după divorț, dă o preferință plății pensiei în natură (prin Art. 530), plata în bani fiind o alternativă în cazul în care unul dintre părinți nu se achită de această obligație sau cere expres să efectueze plata pensiei alimentare în bani.

Până la ce vârstă a copilului se plătește pensia alimentară? Conform legislației în vigoare, părintele trebuie să plătească pensia în 2022 până când copilul atinge vârsta de 18 ani. Practic, până când va deveni major.

Totuși, plata acesteia se poate prelungi. Condiția? Potrivit Codului Civil, dacă-și continuă studiile într-o instituție de învățământ superior, atunci va beneficia, în continuare, de pensie alimentară. Dar până la 26 de ani, atunci când este stabilită vârsta maximă.

Cum se calculează pensia alimentară

Instanța este aceea care va stabili un venit minim lunar pentru minor. Codul Civil are în vedere numărul copiilor aflați în întreținere, așa că pensia alimentară în 2022 se va calcula ținând cont de acest aspect.

Deci, cuantumul pensiei alimentare va ține cont de veniturile nete ale părintelui decăzut din drepturi, iar valoarea pensiei alimentare nu poate depăși 50 la sută din veniturile lunare nete ale părintelui care plătește pensia alimentară.

Ce prevede legea:

  • Când întreținerea este datorată de părinte, ea se stabilește până la o pătrime din venitul său lunar net pentru un copil, o treime pentru doi copii și o jumătate pentru trei sau mai mulți copii
  • Cuantumul întreținerii datorate copiilor, împreună cu întreținerea datorată altor persoane, potrivit legii, nu poate depăși jumătate din venitul net lunar.

Pensie alimentară. Ce pățești dacă nu o plătești

Dacă părintele care trebuie să plătească pensia alimentară nu o face, atunci va risca fie o amendă, fie chiar închisoarea, între șase luni și trei ani.

  • nu plătește pensia de întreținere cu bună știință
  • nu plătește trei luni la rând pensia alimentară la termenele stabilite
  • abandonează, alungă sau lasă fără ajutor persoana pentru care plătește pensia alimentară

Alte articole interesante

Acte necesare pentru o procură la notar. Cât timp este valabilă și cât costă
Ajutor pentru persoanele cu handicap 2022: câți bani se dau și cum depui actele
Ce acte și documente sunt necesare pentru primul buletin, cel de la 14 ani