>
Sărbătoarea Sfinţilor Mihail şi Gavril este una dintre cele mai importante pentru credincioşii români şi nu numai.
Povestea arhanghelilor este una impresionantă şi sărbătoarea care îi pomeneşte este una cu dată fixă, adică are loc în fiecare an pe aceeaşi dată, nefiind influenţată de data când este sărbătorit Paştele, aşa cum se întâmplă în cazul sărbătorilor cu dată schimbătoare.
În toată lumea, Sfinţii Mihail şi Gavril sunt pomeniţi pe data de 8 noiembrie şi mulţi nu ştiu de ce şi nici care este povestea acestora.
Ei bine, se ştie că Mihail şi Gavril au fost îngerii lui Dumnezeu, iar numele lor provin din ebraica. Gavril reprezintă „Dumnezeu este puterea mea” şi se spune despre el că este mesagerul tuturor veştilor bune. Poveştile din Noul Testament spun că el ar fi fost cel care a anunţat naşterea Fecioarei Maria către sfinţii părinţi Ioachim şi Ana.
Tot Arhanghelul Gavril ar fi adus şi vestea naşterii Mântuitorului Iisus Hristos şi acesta este înfăţişat în toate icoanele ca fiind purtătorul semnului divin.
Mihail înseamnă în ebraică „Cine-i ca Dumnezeu” şi este cel care prin rugăciunile oamenilor ajung la Dumnezeu. Despre el se spune că este cel care s-a luptat la începuturi cu îngerii din Rai care s-ar fi răzvrâtit în faţa Creatorului. În icoane, Sfântul Mihail este înfăţişat ca fiind un soldat credincios, cu suliţa în mână şi vârful direcţionat către pământ.
Citeşte şi:
Din ce este făcut mirul de la biserică. Ce ingrediente folosesc preoții
Un preot din Ierusalim rupe tăcerea. Cum se aprinde, de fapt, lumina sfântă
În data de 8 noiembrie, în ziua sărbătorii de Mihail şi Gavril, este un moment potrivit pentru a te reculege şi a-i pomeni pe toţi cei care au plecat dintre noi. Se spune că pomenile făcute în această perioadă poartă numele de „Moşii de Arhangheli”.
În acelaşi timp, pentru cei care le poartă numele acestor sfinţi este un prilej de sărbătoare şi iubire şi un bun moment de a se aduna cu familia, prietenii şi apropiaţii.