>
Schimbarea la timp a uleiului unei mașini ajută la protejarea motorului acesteia, dar mulți șoferi nu știu să aleagă pachetul de revizie potrivit pentru un automobil Opel.
În general, producătorii auto recomandă schimbul de ulei între 10.000 și 15.000 de kilometri pentru o mașină cu motor diesel sau între 10.000 și 13.000 de km pentru mașinile cu motoare pe benzină.
Totuși, trebuie să știți că schimbul de ulei este dictat de mai mulți factori, iar cel mai important este stilul de condus al șoferului. Dacă ai un stil de condus sportiv, schimbul de ulei se face mai devreme decât la mașinile șoferilor care au un stil de condus calm și nu accelerează inutil mașina.
Cel mai bun ulei pentru Opel? Producătorul recomandă o altă variantă mai ieftină, de la GM. De asemenea, mulți proprietari de Opel folosesc ulei de la Mobil 1. Dacă motorul automobilului dumneavoastră este unul uzat și are pierderi de ulei ar fi indicat să creșteți vâscozitatea uleiului, alegând un ulei 10W-40. Pentru motoarele mici de la Opel Corsa, cele de 1,0 este indicat pe toată perioada anului să folosim un ulei 5W-30, iar pentru motoarele de la Opel Insignia sunt recomandate uleiurile 5W-30 sau 5W-40.
Atunci când alegem filtrul de motorină, fie că vorbim despre un Opel Astra H sau un Opel Astra G, să alegem un filtru de Opel original, de la GM, este un filtru compact, adică are o permisivitate mai mică și oprește mai bine impuritățile. Pentru filtrul de polen și cel de aer specialiștii recomandă atât filtrele de la GM, cât și cele MANN sau Mahle.
Pentru motoarele pe benzină, de exemplu pentru Opel Astra 1,4 16V, producătorii recomandă uleiurile 5W-30, sau 10W-40. Acestea sunt recomandate, teoretic în funcție de climă trebuie ales uleiul. Adică cele mai „groase” de tipul 10W-40 pot fi utilizate în regiuni unde temperaturile ating maxim -20 grade, iar cele de tipul 5W-30 sunt cele mai potrivite pentru sezonul cald.
Prețurile pentru un pachet complet de revizie sunt cuprinse între 250 de lei până la 500 de lei, în funcție de produsele pe care le alegem și de motorul mașinii.
Și tipul de ulei este important, pentru că sunt anumite uleiuri sintetice care au fost create special pentru a funcționa la o gama largă de temperaturi. Nu în ultimul rând marca, modelul, numărul de kilometri dar și anul de fabricație trebuie luate în considerare pentru intervalele la care se schimbă uleiul.
Uleiul semi-sintetic este un ulei fabricat dintr-un amestec de ulei mineral cu maximum 30% ulei sintetic. Ca preț de piață, este poziționat între cel mineral și cel sintetic.
Uleiul mineral este folosit încă de acum două sute de ani, de la apariția trenurilor și motoarelor pe aburi. De ce se numește mineral? Pentru că este realizat din substanțe minerale, extrase din petrol, fiind de fapt un fel de țiței distilat în anumite condiții. Din acest motiv, uleiului mineral i se mai spune și ulei natural sau ulei petrolier. Este cel mai ieftin ulei pentru că nu se folosește multă tehnologie la prelucrarea lui și pentru că se extrage din resurse naturale.
Schimbarea la timp a uleiului unei mașini ajută la protejarea motorului acesteia, iar mulți șoferi se întreabă dacă folosirea uleiului sintetic, un lubrifiant fabricat în totalitate în laborator din substanțe chimice sintetizate. Acest ulei este de departe cel mai performant, pentru că reușește prin diferite formule să aibă o durata de viață mai lungă și să se adapteze temperaturilor de lucru ale fiecărui motor. Datorită tehnologiilor avansate folosite la producerea este și cel mai scump ulei de motor. În cazul unei mașini cu kilometri mulți este varianta corectă. Răspunsul simplu la această întrebare este „da”. Poți folosi uleiul sintetic atât timp cât este conform cu cerințele producătorului mașinii, mai ales având în vedere că multe modele de actualitate au nevoie de acest tip de ulei.