>
Earl Grey face parte din grupul ceaiurilor aromatizate, cu ar fi cele verzi sau Oolong. Este obținut prin aromatizarea ceaiului negru cu ulei natural de bergamota din coaja fructului, astfel că nu e de mirare că i-a cucerit, iremediabil, pe englezi. Apoi, s-a extins în toate colțurile lumii.
Ceaiul Earl Grey a fost popularizat de englezi, însă nu este invenția lor. Se presupune doar că numele ceaiului atât de apreciat vine de la Charles Grey, premier al Marii Britanii în anii 1830, cu un impact major pe scena politică. Fiind responsabil cu abolirea sclaviei. Astfel, Charlesa rămas în inimile oamenilor de rând grație ceaiului care îi poartă numele.
Se mai spune că ceaiul a fost primit cadou de premierul britanic de la un convoi chinezesc, pe cale diplomatică. Se spune că, de fapt, chinezii au inventat procedeul de aromatizare al ceaiului, dar dovezile concludente lipsesc.
Familia Grey susține ca ceaiul ar fi fost creat pentru premier de catre un maestru de ceai chinez, care se stabilise în Anglia. Mai mult, a fost angajat special pentru a produce ceaiul.
Multe alte speculații au mai fost oferite de-a lungul timpului în legătură cu proveniența ceaiului Earl Grey.
Earl Grey conține ceai negru Ceylon OP 1 în proporție de 97% și bergamota, 3%.
Infuzia Earl Grey are o culoare plăcută, de cupru închis. În gust și aromă excelează bergamonul, un fruct citric care se aseamănă foarte mult cu lămâia. Astrigența este evidentă, dar nu deranjantă. Revigorează minunat baza rotundă a ceaiului tare. Ceaiul este perfect pentru zilele toride de vară. Est erecomandat Earl Grey sub formă de ice tea.
Ceaiul Earl Grey este băut, în Marea Britanie, cu lapte și zahăr, iar în alte părți ale Europei se adaugă și lămâie. Ceaiul Earl Grey este util și în bucătărie, fiind folosit, de obicei, drept aromă în deserturi, dar și ca sosuri sau în cremele de unt.
Trebuie, însă, mare atenție atunci când consumăm ceaiul Earl Grey. S-a demonstrat, de altfel, în diferite studii că aplicarea unor concentrații ridicate ale unor mărci de ulei de bergamotă direct pe piele intensifică roșeața după expunerea la raze ultraviolete.
Însă, aceste efecte nu ar trebui să apară dacă vom consuma ceaiul pe cale orală. Asta pentru că bergamota este o sursă de bergamottină, care, alături de compusul chimic înrudit 6′,7′-dihidroxibergamottină, este responsabil pentru interacțiunile grapefruit-medicamente, unde consumul de suc afectează metabolismul unei game de medicamente.
În urma efectuării unui studiu, pacientul care a consumat patru litri de ceai Earl Grey pe zi a suferit crampe musculare, care au fost atribuite funcției de blocant al canalelor de potasiu a bergaptenului din uleiul de bergamotă. Simptomele s-au diminuat după reducerea consumului de ceai Earl Grey la doar un litru pe zi.