Gabriela Dinu Ceaiuri 11.07.2023 08:30

Originea ceaiului de mentă marocană: Tradiții și istorie

Originea ceaiului de mentă marocană: Tradiții și istorie

Ceaiul de mentă marocană este o băutură despre care nu se ştiu foarte multe lucruri la noi în ţară, deşi este băut de sute de ani în lume. Despre originea şi istoria acestuia vom afla mai multe din rândurile care urmează.

Acesta s-a consumat iniţial în ţinuturile regiunii Magrebiene, îndeosebi în ţările din Africa de nord vest, cum sunt Algeria, Tunisia, Libia, Maroc şi Mauritania, acolo unde servirea lui este o adevărată artă şi implică o formă ceremonială, în special când sunt musafiri. Mai ales că este folosit de ei la bază pentru momentele de socializare.

Care este originea ceaiului de mentă marocană

Pentru ei, ceaiul de mentă marocană este un semn de apreciere şi ospitalitate pe care oaspeţii îl primesc din partea capului familiei pe care o vizitează. Se spune că o cană de ceai de mentă marocană nu se refuză niciodată, altfel cel care îl oferă va considera asta ca un afront, o formă prin care nu este respectat. Mai mult, se servesc la o vizită trei căni de ceai, pentru ca socializarea să meargă mai bine.

Dar haideţi să aflăm mai multe despre istoria acestui tip de ceai. I se mai spune şi Tuareg şi a ajuns în prezent să fie consumat şi în Franţa, Spania sau Portugalia. În bazarurile marocane şi egiptene acesta este un adevărat instrument de „pescuire” al clienţilor, căci vânzătorii le servesc acestora ceai, pe care nu îl pot refuza căci altfel ar da dovadă de impoliteţe, timp în care poartă negocieri cu aceştia.

Când se bea ceaiul de mentă marocană?

Menta marocană este ingredientul care stă la baza acestui tip de ceai, o plantă delicată, ce îi va da ceaiului tău un gust fresh, light, fără a fi puternic.

Acesta se bea în orice moment al zilei, dar aduce energie de obicei, aşa că este indicat să nu se bea seara târziu. Este un plus dacă îl faceţi la 30 de minute după ce vă treziţi, aşa vă veţi da un restart savuros pentru ziua care urmează.