Ionuț Nițulescu Utile 29.12.2022 03:28

Ore de liniște la bloc. Cât sunt amenzile și cum pot fi sancționați vecinii gălăgioși

Ore de liniște la bloc. Cât sunt amenzile și cum pot fi sancționați vecinii gălăgioși

Anul 2020 a adus amenzi mai mari pentru vecinii gălăgioși. Cei care nu respectă orele de liniște la bloc vor primi amenzi aspre.

Dacă până nu demult doar patronii localurilor erau amendați pentru nerespectarea orelor de liniște, acum și „petrecăreții” din bloc pot primi amenzi de la 500 până la 1500 de lei. Sancțiunile se pot dubla dacă există mai multe reclamații la un interval de 24 de ore.

Polițiștii solicitați în cazul gălăgiei la bloc vor fi dotați cu aparate speciale pentru măsurarea zgomotului, astfel că mai rămân prea multe opțiuni pentru a contesta amenda.

Care sunt orele de liniște?

Potrivit Poliției Române, sunt considerate ore de liniște intervalele 22.00-8.00 şi 13.00-14.00 și sunt considerate încălcări ale normelor de conviețuire socială, a ordinii și a liniștii publice următoarele fapte, conform Legii 61/1991:

– tulburarea, fără drept, a liniştii locuitorilor prin producerea de zgomote cu orice aparat sau obiect ori prin strigăte sau larmă;

Citește și: Cod Rutier. Care sunt amenzile pentru depășirea vitezei legale. Ce se întâmplă când treci cu mai mult de 50 km/h peste viteza legală

– tulburarea liniștii locatarilor între orele 22,00-8,00 şi 13,00-14,00 de către orice persoană prin producerea de zgomote, larmă sau prin folosirea oricărui aparat, obiect ori instrument muzical la intensitate mare în localurile sau în sediile persoanelor juridice, în locuințele persoanelor fizice sau în oricare alt loc din imobile cu destinația de locuințe ori situat în imediata vecinătate a acestora;

– organizarea de petreceri cu caracter privat şi utilizarea de aparatură muzicală la intensitate de natură a tulbura liniștea locuitorilor, în corturi, alte amenajări sau în spaţiu neacoperit, situate în perimetrul apropiat imobilelor cu destinaţia de locuinţe sau cu caracter social, în mediul urban;

Amenzi mai mari pentru vecinii gălăgioși

Din 26 ianuarie 2020, au fost mărite amenzile pentru vecinii gălăgioși. Potrivit cadrului legal, persoanele care organizează petreceri cu caracter privat şi utilizează aparatură muzicală la intensitate de natură a tulbura liniştea locuitorilor, în corturi, alte amenajări sau în spaţiu neacoperit, situate în perimetrul apropiat imobilelor cu destinaţia de locuinţe sau cu caracter social, în mediul urban, vor plăti o amendă între 2.000 şi 3.000 de lei, o creştere semnificativă faţă de valoarea anterioară (între 500 şi 1.500 de lei, cat era prevăzut de Legea nr. 61/1991).

Pedeapsa crește semnificativ în cazul persoanelor care sunt reclamate de mai multe ori într-un interval de 24 de ore. Aceștia pot plăti amenzi de până la 6.000 de lei sau până la 150 de ore de muncă în folosul comunităţii.

Totodata, persoanele care deranjează liniştea publică sau produce zgomote în zonele de locuit între orele 22:00 – 08:00 şi 13:00-14:00 riscă amenzi de până la 1.500 de lei. Amenzile se dublează și în acest caz pentru repetarea ofensei într-un interval de 24 de ore sau se poate da pedeapsa cu 70-120 de ore de muncă în folosul comunităţii.