Gabriela Dinu Știri 09.06.2022 06:57

Numere auto interzise în România. De ce nu poți alege JOS, PIX sau COW

Numere auto interzise în România. De ce nu poți alege JOS, PIX sau COW

Pentru că numărul de înmatriculare al unui autoturism este modul cel mai important prin care acesta se identifică în trafic este imperios necesar ca acesta să fie bine ales. Doar că acestea nu se pun chiar la întâmplare, căci nu îţi poţi pune la maşină chiar orice număr îţi trece prin minte.

Există sancţiuni bine stabilite şi bine definite în Codul Penal pentru persoanele care circulă fără a avea plăcuţe de înmatriculare şi cei care fac asta pot ajunge chiar să facă închisoare. De aceea, cele două plăcuţe plasate în faţa şi în spatele autoturismului tău sunt extrem de importante.

Ce numere de înmatriculare auto sunt total interzise în România?

Sunt persoane cărora le place să iasă în evidenţă atunci când sunt în trafic şi îşi pun tot felul de numere înmatriculare, care înseamnă ceva pentru ei sau nu. Totuşi, atunci când îţi iei astfel de plăcuţe, vei plăti mai mult decât dacă nu îţi iei numere preferenţiale. Mai multe detalii despre costurile de înmatriculare puteţi citi aici.

Direcţia Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor – DRPCIV a întocmit o listă de peste 1500 de combinaţii de litere care nu pot fi folosite pentru înmatricularea maşinilor şi trebuie să reţineţi că majoritatea sunt interzise nu pentru că ar însemna ceva anume, ci pentru că ar putea crea confuzie în caz de vizibilitate redusă în trafic.

„SEX” nu mai este permis pentru numerele de înmatriculare ale maşinilor, chiar dacă în trecut acestea existau. Nu se pot folosi nici următoarele combinaţii de litere: DAI, PIX, TOV, ROM, COW, POC. Nu sunt acceptate numerele cu conotaţii sexuale şi nici BOU, BOY, GAY, JAF sau JEG.

Alte reguli privind alegerea combinaţiei de litere de pe plăcuţele de înmatriculare:

  • nu se pot folosi litere cu o semnificaţie obscenă sau care pot fi confundate cu denumirile autorităţilor publice;
  • persoanele care au numere de înmatriculare care au fost restricţionate le mai pot folosi doar până la înstrăinarea autovehiculului;
  • dacă un autoturism se vinde, atunci numărul de înmatriculare şi plăcuţele sunt transferate automat, fără a fi nevoie de o plată extra.