Gabriela Dinu Știri 30.09.2023 12:00

Natură și biodiversitate: Minunile delfinilor roz

Natură și biodiversitate: Minunile delfinilor roz

Este ştiut faptul că delfinul este unul dintre cele mai inteligente mamifere care există pe pământ. Există şi o specie deosebită, de culoare roz, care nu poate fi văzută chiar oriunde.

Conform specialiştilor, s-ar părea că delfinii au chiar o personalitate care se aseamănă foarte mult cu cea a oamenilor. Există peste 40 de speciii de delfini în întreaga lume iar printre acestea se află şi cea a rechinilor roz. Explicaţia culorii lor este una simplă. Sunt, de fapt, delfini albi chinezeşti, iar datorită vaselor de sânge care sunt foarte vizibile, ce au rolul de a regla temperatura corpului, ei se văd de fapt roz.

Ce sunt delfinii roz şi unde se găsesc?

Din păcate, au fost vânaţi în ultimii ani în zone din Brazilia pentru a fi folosiţi drept momeală pentru piracatinga, o specie de somon. Şi-au făcut apariţia în apele lumii tot mai mult în perioada pandemiei de coronavirus, atunci când traficul maritim a fost sistat.

I se mai spune şi delfinul de Amazon, delfinul roz de râu sau boto şi este pe cale de dispariţie, trăind în apele din Amazon şi Orinoco. Este extrem de respectat de localnici, în special pentru că există şi o superstiţie care spune că cine va omorî un astfel de mamifer va fi urmărit de ghinion toată viaţa.

Aceştia măsoară între 2,5 şi 3 metri lungime şi ajung să cântărească până la 90 de kilograme, masculii fiind mai mari decât femeile.

Câteva curiozităţi despre delfinul roz, despre care cu siguranţă nu aţi auzit

  • sunt carnivori şi se hrănesc din crustacee şi alţi peşi
  • gestaţia lor durează până la 17 luni
  • au o medie de viaţă care se situează între 20 şi 30 de ani
  • se pot recunoaşte în oglindă, fiind printre puţinele vieţuitoare care pot face asta
  • la fel ca oamenii, delfinii se împerechează şi în afara perioada de gestaţie, totul pentru plăcere
  • după ce sunt aduşi pe lume, puii de delfin stau alături de mamele lor până ce împlinesc vârsta de 3 ani
  • creierul lor este foarte mare, cu 40% mai mare decât cel uman