>
Există o vorbă veche în Româia care spune aşa „Câte bordeie, atâtea obicee”. Aşa se întâmplă şi în cazul tradiţiilor şi obiceiurilor care au loc la noi în ţară cu ocazia Mucenicilor, de pe 9 martie.
În această zi, ţara se împarte în două şi gospodinele fac două tipuri de Mucenici, româneşti sau moldoveneşti. Sau pe ambele, căci nu le opreşte nimeni şi sunt deosebiţi de delicioşi în oricare stare, lichidă sau solidă.
Pentru că Mucenicii care se fac în Muntenia sunt cei lichizi, cu multă nucă şi zeamă dulce, iar cei din Moldova sunt ca nişte pâini, în formă de opt, pe care se presară nucă, miere şi diferite ingrediente după bunul plac al gospodinelor.
Pentru reţeta de mucenici munteneşti, ai nevoie de 300 gr de făină, 150-160 ml apă caldă, sare, 2,5 l apă, coaja rasă de pe două portocale mari, coaja de la o lămâie mare, 10-12 linguri de zahăr, nucă măcinată, scorţişoară, 1 esenţă de rom. Făina se pune într-un vas, peste care se adaugă un praf de sare şi se frământă până când simţiţi că aluatul a devenit elastic.
Se formează apoi biluţe, care se transformă în şnururi cât se poate de subţiri, de dimensiunea unui şiret, care se împletesc ulterior în formă de 8, de dimensiuni mici. Se ţin la uscat până a doua zi, când se continuă reţeta. Într-o oală încăpătoare se pune apă, zahăr, coaja de lămâie şi portocală, puţină sare, iar când a fiert se pun şi mucenicii. Când aceştia încep să se ridice la suprafaţă este semnul că este aproape gata, iar din acel moment se mai ţin la foc încă 3-4 minute. Apoi se pune esenţă de rom, scorţişoară şi cele 4-5 linguri de nucă măcinată. Se servesc apoi cu drag de 9 martie sau în oricare zi aveţi voi poftă.
Pentru reţeta de mucenicii moldoveneşti aveţi nevoie de 500-600 gr de făină, un plic de drojdie sau 25 de gr dacă e proaspătă. Două pliculeţe de zahăr vanilinat, 250 ml apă, o esenţă de vanilie şi 100 ml ulei. Pentru sirop aveţi nevoie de 200 gr zahăr, 400 ml apă, o esenţă de vanilie, miere după gust şi 200 gr de nucă măcinată.
Într-un vas se pune apa călduţă, cu uleiul, drojdia, zahărul vanilat şi esenţa de vanilie, apoi se dă treptat şi făina. Se frământă cu mâna timp de 10-15 minute, apoi se ţine la dospit până creşte. Se împarte în bucăţi egale, se împletesc, apoi se dau la cuptor timp de 30-40 de minute la 200 de grade. Pentru sirop se dizolvă zahărul în apa dată la foc, apoi se pune esenţa. Mucenicii se scot din cuptor şi după 15 minute se stropesc cu siropul dulce, apoi se ung cu miere şi se presară nuca măcinată.