Ionuț Nițulescu Știri 11.04.2022 16:34

Ministerul ucrainean al Apărării: ”Rusia, posibile acțiuni provocatoare în regiunea Transnistria”

Ministerul ucrainean al Apărării: ”Rusia, posibile acțiuni provocatoare în regiunea Transnistria”

Potrivit Ministerului ucrainean al Apărării, Rusia ar putea face o nouă ”mutare” provocatoare, dar nu pe teritoriul ucrainean, ci în Republica Moldova, regiunea Transnistria.

Oficialii ucraineni avertizează că o astfel de acțiune ar avea ca scop plasarea vinei pe umerii Ucrainei, precizându-se că țara condusă de Volodimir Zelenski ar ataca un stat vecin – respectiv Republica Moldova -, putând fi acuzate de agresiune.

”Este posibil ca forțele armate ale Federației Ruse să desfășoare acțiuni provocatoare în regiunea transnistreană a Republicii Moldova pentru a acuza Ucraina de agresiune împotriva unui stat vecin”, a transmis Ministerul ucrainean al Apărării.

Ipoteza, spun unii analiști, nu poate fi eliminată dintr-un scenariu în care Rusia face tot posibilul nu numai pentru a-și ”repara” imaginea deteriorată de la începutul conflictului, dar ar pune și presiune suplimentară asupra Kievului.

Republica Moldovenească Nistreană este numele dat de forțele separatiste entității politice autoproclamate din Transnistria. Republica Moldova a pierdut controlul acestei zone în urma intervenției armatei ruse (armata a 14-a) în conflictul din Transnistria.
Republica Moldovenească Nistreană este recunoscută de trei ”pseudo-state” care nu sunt membre ONU și se află în situații similare cu a Transnistriei: Abhazia, Nagorno-Karabah și Osetia de Sud.

Avertismentul Ucrainei

Ucraina avertizează, în astfel de condiții, că va doborî avioanele militare rusești care încearcă să ajungă în Transnistria. Declarația a fost făcută de colonelul Bohdan Senyk, șeful Departamentului de Relații Publice al Forțelor Armate ale Ucrainei, .

”Forțele de apărare aeriană ucrainene vor doborî avioane militare și de transport ale Federației Ruse deasupra teritoriului Ucrainei în cazul încercărilor de a le transfera la Tiraspol”, a subliniat șeful departamentului, informează Ukrinform.

Pe 6 aprilie, potrivit aceiași surse, Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei a observat că Rusia încerca să îmbunătățească situația tactică în zona Bugului de Sud, nefiind exclusă folosirea teritoriului autoproclamatei Republici Moldova Transnistrene pentru a sprijini operaţiunea ofensivă în această direcţie. ”Aerodromul de la Tiraspol se pregătește să primească avioane rusești”, a mai precizat Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei.

Ministerul Apărării din Ucraina notează că forțele ruse vor continua să lovească facilitățile de infrastructură de transport pentru a întrerupe fluxul de bunuri către țară. Trupele ruse continuă blocada parțială a orașului Harkov, iar bombardamentele continuă în unele părți ale localității.

În orașul port asediat Mariupol, forțele ruse au continuat să ia cu asalt uzina Azovstal, unul dintre cele mai mari combinate metalurgice din Ucraina. În ultimele 24 de ore, forțele ucrainene au respins patru atacuri inamice în regiunile Donețk și Luhansk. De asemenea, au distrus cinci tancuri, opt unități blindate, șase vehicule și opt sisteme de artilerie inamice.