Ioana Filipescu Știri 09.12.2022 21:28

Manastiri langa Bucuresti. Care sunt cele mai apropiate manastiri de Capitala

Manastiri langa Bucuresti. Care sunt cele mai apropiate manastiri de Capitala

Locuiri unde sufletele zbuciumate își găsesc locul, dar și unde rugăciunile rostite cu credință își găsesc ascultarea. Este scurta definiție a lăcașului de cult. Împrejurimile Bucureștiului au oferta. Și chiar una foarte generoasă. Care sunt, deci, cele mai apropiate mănăstiri de Capitală?

Vă propunem acum un TOP 5 al mănăstirilor pe care le puteți vizita cu ușurință, aflate la un pas de municipiul București. Lista este, însă, lungă, lăcașurile de cult au răsărit în jurul Bucureștiului cu mulți ani în urmă.

1. Mănăstirea Cernica

Mănăstirea Cernica, aflată la 12 km de București, lăcaș de cult de călugări, este ctitorie a vornicului Cernica Știrbei și a soției sale, doamna Chiajna.

Aici se află moaștele Sfântului Calinic, despre care se spune că ar fi avut capacitatea de a citi gândurile oamenilor. A prezis izgonirea domnitorului Al. I. Cuza, cele două Războaie Mondiale și ziua morții sale.

2. Mănăstirea Pasărea

Mănăstirea Pasărea se află la doar 5 km distanță de Mănăstirea Cernica. Este o mănăstire de călugărițe, ctitorită de arhimandritul Timotei, starețul Mănăstirii Cernica, și de Sfântul Calinic de la Cernica.

Aici, pelerinii se pot închina la icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului, renumită ca vindecătoare de boli grele, la icoana Mântuitorului și la racla cu părți din moaștele Sfinților Pantelimon, Mina și Mercurie.

3. Mănăstirea Comana

Mănăstirea Comana se află pe malul Neajlovului, la o distanță de 33 de km de București. Este o mănăstire de călugări ctitorie a domnitorului Vlad Țepeș, ale cărui oseminte se presupune că s-ar afla acolo.

Asta pentru că arheologii au descoperit la lăcașul de cult un mormânt care a fost atribuit domnitorului. Pelerinii se pot închina la moaștele Sfintei Ecaterina, ocrotitoarea mănăstirii, și la icoana făcătoare de minuni, veche de 300 de ani, a Sfântului Nicolae.

4. Mănăstirea Snagov

Mănăstirea Snagov este situată pe o insulă din partea nordică a lacului Snagov, în apropierea satului Siliștea Snagovului (comuna Gruiu), la 39 de km de Capitală. Este, probabil, una dintre ctitoriile din ultimii ani de domnie ai lui Mircea cel Bătrân, prima atestare documentară fiind din anul 1408. Alți domnitori urmași – Vlad Țepeș, Mircea Ciobanul, Neagoe Basarab – au contribuit ulterior la refacerea ei.

Mănăstirea Snagov nu are zid împrejmuitor, de-a lungul timpului doar lacul care o înconjoară fiindu-i apărător.

5. Mănăstirea Căldărușani

Mănăstirea Căldărușani se află la aproximativ 40 km de București, în Codrii Vlăsiei. Tot o mănăstire de călugări este, precum Comana, ctitorie a domnitorului Matei Basarab.

Pelerinii se pot închina aici la racla cu moaștele Sfântului Ierarh Grigorie Dascălu, mitropolit al Valahiei, la icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului de Noul Neamț și la mormântul preotului Sofian Boghiu.

Mănăstirea Țigănești, Mănăstirea Sitaru, Mănăstirea Sămurcășești, Mănăstirea Pissiota, Mănăstirea Dridu, Schitul Găneasa, Schitul Moara Vlăsiei, Schitul Vidra sunt alte lăcașuri de cult aflate pe lângă București.