Gabriela Dinu Altceva 11.07.2024 12:55

Mama tinerei ucisă de urs, dezvăluiri cutremurătoare despre fiica sa. Ce au putut vorbi chiar înainte de tragedia din Bușteni

Mama tinerei ucisă de urs, dezvăluiri cutremurătoare despre fiica sa. Ce au putut vorbi chiar înainte de tragedia din Bușteni

Diana Maria Cazacu, tânăra de 19 ani care și-a pierdut viața în urma unui atac al unui urs la Bușteni, a lăsat în urmă o familie îndurerată și numeroase întrebări fără răspuns. Mama ei, în lacrimi, a povestit despre ultimele zile din viața fiicei sale și despre planurile pe care aceasta le avea după ce trecuse cu bine examenul de bacalaureat.

„A fost cea mai fericită zi din viața ei. Abia aștepta să termine… Am dat bac-ul împreună, și eram așa de fericite amândouă că am terminat. Și apoi mi-a spus că marți urmează să meargă la munte. Că urmează să meargă cu băiatul acela, că va sta cu cortul și că miercuri va merge la Vârful Omu. Își dorea să ajungă pe Vârful Omu”, a mărturisit mama Dianei.

Ultima conversație

Mama Dianei a povestit că ultima conversație cu fiica sa a avut loc în jurul orei 10:45 în dimineața fatidică. După acest moment, toate încercările de a o contacta au fost fără succes. „La 10:45 am vorbit cu ea, după care, de la 17:00, am tot încercat să dau de ea. Ea îmi răspundea mereu la telefon, nu exista zi în care să nu-mi răspundă la primul mesaj sau la primul apel. Și când am văzut că nu răspunde mi-am dat seama că ceva nu este în regulă, că ceva s-a întâmplat”, a spus femeia, cu ochii în lacrimi.

Îngrijorările și avertismentele mamei

Mama Dianei a încercat să își avertizeze fiica de pericolele care o pândesc în munți, dar tânăra era hotărâtă să plece. „I-am spus că sunt prăpăstii, că sunt o grămadă de lucruri periculoase. I-am spus: ‘Dia, dacă te duci, eu o să stau panicată, dacă nu o să ai semnal în munte?’ Și mi-a spus să nu mă mai panichez, că nu se va întâmpla nimic”, a continuat mama Dianei.

Dezvăluiri despre tânărul care o însoțea

Mama a clarificat și relația fiicei sale cu băiatul care o însoțea, menționând că acesta nu era iubitul ei, ci un prieten apropiat. „Băiatul nu era iubitul ei, era un prieten care poate, în devenire, ar fi fost iubitul ei la un moment dat, nu știu. Nu am putut să vorbesc cu el, nu am vorbit cu nimeni, nu m-am uitat la nimic. Nu am putut”, a spus ea, învăluită de durere.

Detalii despre incident

Potrivit surselor Antena 3 CNN, Diana a murit după ce a căzut într-o râpă, de la aproape 200 de metri înălțime, în încercarea de a scăpa de ursul care a atacat-o. Acest incident tragic a ridicat numeroase întrebări și îngrijorări legate de siguranța drumețiilor montane în zonele populate de urși.

Mama a dezvăluit că nu era prima dată când Diana se confrunta cu pericolele întâlnirii unui urs. Cu ceva timp în urmă, tânăra i-a mărturisit tatălui său că fusese fugărită de un urs pe Muntele Tâmpa. Aceasta arată cât de frecvente sunt aceste întâlniri și cât de periculoase pot fi ele.

Înmormântarea Dianei

Trupul neînsuflețit al Dianei va fi transportat la Iași, unde va avea loc înmormântarea. Familia îndurerată se pregătește să își ia rămas bun de la tânăra care avea toată viața înainte, dar care a fost smulsă prea devreme de o tragedie inimaginabilă.

Acest tragic incident a adus în prim-plan problema siguranței turiștilor în zonele montane din România. Munții Carpați sunt cunoscuți pentru frumusețea lor naturală, dar și pentru populația semnificativă de urși care trăiește aici. Cu o populație estimată între 6.400 și 7.200 de urși, România găzduiește peste 40% din populația de urși din Europa. În ultimii 20 de ani, aceste animale au fost implicate în incidente care au rezultat în 26 de decese și 274 de persoane desfigurate.

Numărul apelurilor de urgență privind atacurile urșilor este alarmant. În 2021, au fost înregistrate 6.269 de apeluri, iar în 2022, 3.473. Doar în acest an, peste 2.000 de persoane au alertat autoritățile cu privire la prezența urșilor. Aceste statistici subliniază nevoia de măsuri mai eficiente și mai rapide din partea autorităților pentru a proteja turiștii și localnicii.

Măsuri de precauție pentru drumeții

Pentru a preveni astfel de tragedii, este esențial ca turiștii să fie bine informați și pregătiți. Este recomandat să se evite zonele cunoscute pentru prezența urșilor, să se călătorească în grupuri și să se poarte spray-uri speciale pentru urși. De asemenea, autoritățile trebuie să intensifice patrulele și să instaleze panouri informative care să avertizeze turiștii despre riscurile din anumite zone.

Moartea Dianei Maria Cazacu a lăsat un gol imens în sufletele celor dragi și a ridicat semne de întrebare cu privire la siguranța în munții României. Este esențial ca astfel de incidente tragice să fie prevenite prin măsuri de siguranță adecvate și prin educarea publicului despre riscurile pe care le implică drumețiile în zonele montane populate de urși. Gândurile și condoleanțele noastre se îndreaptă către familia și prietenii Dianei în aceste momente de durere și pierdere.