Gabriela Dinu Utile 04.09.2022 08:19

Luarea în spațiu a unei persoane. Cum se face, acte necesare, riscuri

Luarea în spațiu a unei persoane. Cum se face, acte necesare, riscuri

Atunci când vrei să iei pe cineva în spaţiu există o procedură care trebuie urmată, conform legii. Indiferent că vorbim despre Bucureşti sau orice altă localitate de la noi din ţară.

Atunci când vrei să iei pe cineva în spaţiu, acesta va avea domiciliul stabilit la tine şi el, la rândul lui, trebuie să îşi înscrie noua adresă în buletinul sau cartea de identitate.

Cum se face o declaraţie de luat în spaţiu şi ce înseamnă o viză de flotant

După care, va trebui să completaţi o declaraţie de luat în spaţiu. Aceasta este un act, care trebuie să fie validat de către un notar, iar prin intermediul său o persoană, care este numită găzduitor, va lua o altă persoană în spaţiul său locativ.

Prin această declaraţie, se dă acceptul ca persoana respectivă să locuiască la adresa respectivă, fapt ce va fi consemnat şi în buletinul său de identitate, conform legii, care va avea aplicat apoi pe el o viză de flotant.

Pentru a fi obţinută acea viză de flotant este nevoie de cartea de identitate a proprietarului, în orginial, alături de copia după actul de identitate a persoanei care va fi luată în spaţiu, precum şi încheierea de intabulare, dacă aceasta există, plus un titlu locativ al găzduitorului, ce trebuie să fie prezentat în original, care trebuie să fie un contract de vânzare cumpărare, o donaţie, un contract de comodat sau o hotărâre judecătorească.

Citeşte şi:

Programul complet al notarilor din București și Ilfov. Lucrează și sâmbăta?
Acte necesare pentru o procură la notar. Cât timp este valabilă și cât costă

Acestea sunt actele necesare pentru a putea lua pe cineva în spaţiu şi cu care să să vă prezentaţi la un notar:

  • cartea de identitate a proprietarului (în original)
  • cartea de identitate a persoanei care va fi luată în spatiu (în copie)
  • titlul locativ al găzduitorului (original) – contract de vânzare, donaţie, comodat, hotărâre judecătoreasca definitivă etc.
  • încheierea de intabulare (în cazul în care aceasta există)

Important este ca persoana în cauză să poată atesta că este proprietar, pentru că altfel nu poate lua pe cineva în spaţiu. Costurile pentru această operaţiune nu sunt ridicate şi veţi plăti, în funcţie de biroul de notariat la care mergeţi, undeva la maximum 30 de lei.