Gabriela Dinu Știri 25.05.2022 20:42

Lavanda. Cum se cultivă corect, 10 curiozități și ce profituri poate aduce

Lavanda. Cum se cultivă corect, 10 curiozități și ce profituri poate aduce

Cultivarea lavandei este o afacere care îţi poate aduce bani frumoşi. Se poate vinde planta sau produsele realizate pe baza acesteia şi procesul de producţie a ei nu este unul foarte dificil.

Lavanda are proprietăţi nebănuite şi de aceea este cultivată în lumea întreagă. Printre beneficiile consumului de produse care conţin lavandă se numără şi faptul că are proprietăţi antiseptice şi antiinflamatorii.

La ce e bună lavanda?

Astfel, pot fi vindecate pişcăturile de insecte sau arsurile minore. Totodată, ajută şi la tratarea anxietăţii, insomniei, depresiei, elimină infecţiile fungice şi rezolvă problemele sistemului digestiv cum sunt greaţa, voma sau durerile de stomac.

Lavanda face parte din familia mentei, denumită şi Lamiaceae, avându-şi originea în Marea Mediterană, Orientul Mijlociiu şi India. Există 47 de specii diferite, dar cele mai întâlnite sunt Munstead (o varietate de Lavanda Angustifolia), Grosso (o specie de Lavanda Intermedia), Buena Vista (o specie de Lavanda Angustifolia).

Cum se cultivă lavanda?

În primul rând, atunci când vrei să cultivi această plantă, trebuie să ai tipul de sol potrivit. Iar cel adecvat este format din 45% minerale, adică nisip, nămol şi argilă, 5% materie organică şi 50% spaţiu poros, care conţine oxigen şi apa necesară pentru creşterea acestei plante.

Clima perfectă pentru cultivarea lavandei este cea caldă şi moderat uscată, cu temperaturi medii de 20-30 de grade şi o temperatură a solului de 18 grade Celsius.

Lavanda se plantează fie prin seminţe, fie prin butaşi, ce se aşază la o distanţă de 40-65 de cm între ele, în funcţie de tipul de sol de care dispunem.

Citeşte şi:

Fructul Dragonului, examinat. Cum se mănâncă, ce combinații de gust există
Coacăzele negre vs. coacăzele roșii. Care sunt diferențele dintre ele

Are nevoie de multă apă şi plantaţiile de lavandă au nevoie de un sistem de irigare foarte bine pus la punct. Pentru a întreţine planta, aceasta trebuie tăiată de un specialist cel puţin o dată pe an. Poate fi afectată de gândaci şi alte vietăţi, de aceea trebuie să fie şi îngrijite în acest sens.

Conform specialiştilor, cultura de lavandă aduce bani frumoşi, undeva la 8000 de euro pentru fiecare hectar.