Gabriela Dinu Știri 03.01.2022 17:09

La ce temperatură se coace dovleacul și în câte minute e gata

La ce temperatură se coace dovleacul și în câte minute e gata

Dovleacul este o leguminoasă sănătoasă, care nu este apreciată la justa ei valoare. Se consumă copt sau în plăcintă şi multe persoane se tem să îl folosească în alimentaţie din diverse motive, majoritatea nejustificate.

Căci proprietăţile dolveacului, conform spuselor specialiştilor în nutriţie, sunt nebănuite. Dar reţetele în care se foloseşte dovleacul sunt din cele mai diverse.

Cum se găteşte dovleacul la cuptor? În cât e gata?

Se poate folosi ca o gustare, sau chiar ca fel principal. Se găteşte extraordinar de bine la cuptor şi poate fi umplut cu carne, alte legume şi chiar cereale.

Odată gătit, dovleacul îşi păstrează proprietăţile şi vitaminele. Oligoelementele din dovleac nu dispar odată ce este preparat termic şi acesta este un lucru extraordinar.

Dovleacul se pregăteşte înainte de a fi introdus la cuptor. Se spală bine, se taie capacul şi se scoate excesul din interior folosind o lingură. După aceea, se clăteşte foarte bine atât în interior, cât şi la exterior. După această operaţiune se amestecă bine cu unt sau ulei vegetal în interior. Seminţele se pot refolosi, nu este necesar să le aruncaţi. Pot fi plantate sau coapte şi mâncate.

Citeşte şi:

Rețetă de sirop de arțar. Cum se prepară și la ce este folosit
Cea mai rapidă rețetă de chec de post. Pune doar ingredientele astea ca să ai succes maxim

Atunci când gătiţi un dovleac la cuptor trebuie să ştiţi pentru cât timp îl ţineţi, pentru a nu-l compromite. Iar pentru asta trebuie să vă uitaţi atent la coaja lui. Dacă are pielea groasă, atunci trebuie gătit cu 15 minute peste timpul normal. Dacă aveţi un dovleac mare, atunci este necesar să îl tăiaţi în bucăţi pentru a se pătrunde în întregime.

Totodată, trebuie să ştiţi faptul că un dovleac de dimensiuni medii se coace în puţin peste o oră, la o temperatură de 200 de grade.

În cazul dovleacului, condimentele completează foarte bine gustul şi savoarea dovleacului, atât timp cât nu sunt folosite în exces. Puteţi adăuga, după gust, următoarele tipuri de condimente, căci ele sunt foarte potrivite pentru a fi consumate împreună: scorţişoară, nucşoară, ghimbir, cardamon, mentă, şofran şi chiar amestecuri de curry.