Păcuraru Stelian Utile 03.01.2023 02:52

La ce ajută panourile radiante și cât de eficiente sunt acestea

La ce ajută panourile radiante și cât de eficiente sunt acestea

În ultimii ani, tot mai mulți oameni aleg să meargă pe mâna panourilor radiante atunci când vine vorba de încălzirea din casă. Dar ce sunt, de fapt, aceste panouri radiante și cât de utile sunt? Panourile radiante sunt sisteme simple, de diferite dimensiuni, care se montează pe pereți sau tavan și ajută, prin radiații cu infraroșu, la încălzirea camerelor.

Dar aici vine diferența! Panourile radiante nu încălzesc aerul, ci încălzesc celelalte obiecte din cameră, aflate în raza lor de acțiune. Obiectele clasice de încălzire, precum caloriferele sau aerotermele, se concentrează pe încălzirea aerului dintr-o anumită cameră. Chiar dacă vorbim despre o încălzire mai sănătoasă, pentru că nu este deloc bine pentru organism să avem un aer înecăcios, panourile radiante au nevoie de ceva mai mult timp pentru a încălzi puternic o cameră, în special dacă vorbim despre o cameră mai mare.

Cât de utile sunt panourile radiante?

Panourile radiante sunt ușor de montat, pot fi găsite în toate dimensiunile dorite și, mai mult, pot fi făcute pe anumite mărimi, la cerere, și funcționează cu ajutorul curentului electric.

Vestea bună este că panourile radiante nu consumă foarte mult și, așa cum spun producătorii, oferă înapoi fix ceea ce consumă. Mai clar, pentru 1 kW de curent consumat, panourile radiante ar oferi 1 kW de agent termic.

Un panou radiant de dimensiuni normale, montat pe un perete, poate produce temperaturi de până la 40 de grade. De asemenea, e bine de știut, că deși folosesc raze infraroșu, panourile radiante nu sunt dăunătoare pentru sănătate. Din contră, stilul acesta de încălzit, prin obiectele din jur, este unul extrem de sănătos!

Există însă și câteva dezavantaje pe care trebuie să le știți înainte de a trece la încălzirea cu panouri radiante:

– aveți nevoie de un circuit electric cu putere mare la dumneavoastră în casă;
– durata de încălzire a unei camere va fi mai mare în comparație cu produsele care încălzesc aerul.