>
Monarhia este o formă de guvernământ în care puterea aprţine monarhului, care poate fi rege, împărat, ţar, şah, emir, spune DEX, iar aceasta se transmite ereditar. În Europa, există şi acum state cu formă de guvernământ monarhală.
În Europa, sunt 51 de state, dintre care 12 sunt monarhale, iar restul de 39 sunt republici. Cele 12 state care au un rege la conducere sunt Andorra, Belgia, Danemarca, Liechtenstein, Luxemburg, Monaco, Olanda, Norvegia, Spania, Suedia, Vatican și Regatul Unit al Marii Britanii.
În Spania, monarhul este regele Felipe al VI-lea, fiul fostului rege Juan Carlos al I, cu regina Sogia. Numele său complet este Felipe Juan Pablo Alfonso de Todos los Santos de Borbón y Grecia şi se află pe tronul ţării din luna iunie a anului 2014.
Suedia este condusă de o monarhie constituţională parlamentară, iar din 1973, rege este Carl al XVI-lea Gustaf, numele său complet fiind Carl Gustaf Folke Hubertus. Acesta face parte din Casa Bernadotte şi are 76 de ani.
Norvegia îl are în fruntea sa pe Harald al V-lea, ce face parte din Casa Glucksburg, o ramură a dinastiei germane Oldenburg, ce a condus de-a lungul timpului ţări precum Danemarca, Islanda, Grecia, Norvegia, Rusia, Suedia şi Marea Britanie. Are 85 de ani, fiind cel mai vârstnic rege în prezent şi se află pe tron din 1991.
Danemarca este condusă de regina Margrethe a II-a, care are 82 de ani şi se află pe tron din 1972. Face parte din Casa Glucksburg şi este cel mai longeviv monarh.
Marea Britanie este condusă de regele Charles al III-lea din 2022, după moartea mamei sale, Regina Elisabeta. Numele său complet este Charles Philip Arthur George şi are 74 de ani. Mama sa a fost regină pentru 70 de ani şi 214 zile, fiind cel mai longeviv monarh de sex feminin din întreaga lume.
Alte ţări monarhale de pe continent sunt: Olanda, condusă de Willem Alexander (55 de ani, domneşte din 2013), Belgia, condusă de Filip Leopold Lodewijk Maria (62 de ani, rege din 2013), Luxembrug, unde Henri este marele duce de Luxembrug (are 67 de ani şi conduce din 2000), Andorra, care este o diarhie, adică este guvernată în acelaşi timp de doi suverani: Joan Enric Vives Sicília, episcop de Urgell (din 2003) și Emmanuel Macron, președintele Franței (din 2017). Liechtenstein este condusă de Hans Adam al II-lea din 1989 (are 77 de ani), Monaco, unde conducerea este reprezentată de Albert Alexandre Louis Pierre Grimaldi (64 de ani, guvernează din 2005) şi Vaticanul, unde suveran este Papa Francisc (86 de ani, papă din 2013).