Gabriela Dinu Ceaiuri 03.07.2023 14:13

Istoria și folclorul ceaiului de mușețel: Din cele mai vechi timpuri până la utilizarea modernă

Istoria și folclorul ceaiului de mușețel: Din cele mai vechi timpuri până la utilizarea modernă

Ceaiul de muşeţel se foloseşte din cele mai vechi timpuri pentru a trata şi ameliora diverse afecţiuni. Cu siguranţă aţi băut la bunici o ceaşcă de ceai de muşeţel, fără să ştiţi ce beneficii vă aduce aceasta.

Se foloseşte pentru multe aspecte, iar istoria utilizării sale are numeroase lucruri în spate. În primul rând, este un ingredient popular în diverse ritualuri magice şi există două tipuri, ceai de muşeţel roman şi german.

Care este istoria ceaiului de muşeţel?

Încă din vremurile vechilor egipteni, ceaiul de muşeţel era foarte popular. Grădinarii de la ţară şi sălbaticii englezi ştiau şi ei care sunt proprietăţile muşeţelului.

În Egipt, floarea de muşeţel era asociată cu zeii soarelui şi era utilizat în tratarea bolilor ca malaria sau în procesele lor deja cunoscute de mumificare. Nu doar egiptenii au folosit muşeţelul în acest scop, ci şi vechii romani, vikingii şi grecii. Proprietăţile vindecătoare ale muşeţelului nu se aplică numai oamenilor însă, ci şi plantelor. În mod total surprinzător, dacă o plantă devine uscată şi nu mai înfloreşte, dacă plantaţi muşeţel lângă ea, atunci cu siguranţă starea ei de sănătate se va îmbunătăţi.

Ceaiul de muşeţel şi zeii soarelui

Din punct de vedere medical, ceaiul de muşeţel este extrem de util în afecţiunile şi problemele de sănătate precum sunt diareea, cefaleea, indigestia sau colica la copii. În lucrarea lui Jethro Kloss, Înapoi în Eden, acesta le recomanda tuturor „adune o pungă de flori de mușețel, deoarece sunt bune pentru multe afecțiuni”. Pierderea apetitului de mâncare, bronşită sau viermişorii la copii, toate acestea se pot trata foarte uşor prin cure de ceai de muşeţel.

Muşeţelul are puternice influenţe din istorie, după cum v-am mai zis. Dacă la egipteni acesta era asociat cu zeul Soarelui, alte popoare îl legau de alţi zei, precum Cernunnos, Ra, Helios.

Muşeţelul este considerat a fi o plantă de purificare şi protecţie, se pune inclusiv în încălţăminte de către superstiţioşi. Specialiştii în misticism spun că dacă vă veţi planta muşeţel în jurul casei atunci veţi fi protejaţi de divinitate.