Ioana Filipescu Știri 31.08.2023 09:14

Istoria și cultura ceaiului de iasomie: De la origini străvechi la deliciul modern

Istoria și cultura ceaiului de iasomie: De la origini străvechi la deliciul modern

Cine nu știe de ceaiul de iasomie? Aromă florală plăcută, gust special, să mai spunem că are și multe beneficii pentru sănătate! Când a apărut, însă, ceaiul de iasomie, dar și cum a devenit unul dintre cele mai căutate din lume.

Odată cu sfârșitul anilor 1300, în timpul dinastiei Ming, ceaiul de iasomie a devenit, în China, unul dintre cele mai apreciate. Și nu doar din China, ci din întreaga Asie. Mai mult decât atât, ceaiul de iasomie era printre primele ceaiuri aromate exportate din China în Occident. Iar astăzi, este, fără îndoială, unul dintre cele mai consumate de pe întreg globul.

Originile ceaiului de iasomie

Cu exactitate nu se pot găsi originile ceaiului de iasomie. Dar, se pare, planta din care se face atât de aromatul ceai a fost descoperită în Orientul Mijlociu, în Iran, Afganistan sau Pakistan, precum și în India sau Nepal. Apoi, iasomia ar fi ajuns în China, fiind importată din Persia, Iran. A stârnit imediat interesul prin finețea și parfumul florilor.

Infuzia delicioasă în care s-a transformat a urmat abia după ce iasomia era folosită doar în scopuri ornamentale. Dar acum, iasomia se cultivă în multe regiuni din Europa, inclusiv Franța, Italia sau Portugalia.

Cert este că primul ceai de iasomie a fost făcut în provincia Guangdong, în perioada dinastiei Song (960 – 1279). Însă ceaiul și-a atins apogeul în timpul dinastiei Ming (1368 – 1644), dinastie care avea o pasiune pentru elementele florale. Iar Dinastia Qing (1644-1911) avea să înceapă producția în masă a ceaiului atât de aromat și cu un gust delicat.

Ceaiul ajungea apoi în China. Nu mai puțin de șapte provincii din China fac ceai de iasomie, dar cel mai calitativ este obținut în regiunea Fujian. Asta grație echilibrului elegant dintre aroma florilor și finețea frunzelor.

Gustul delicat și beneficiile ceaiului de iasomie

Ceaiul de iasomie are nu numai un gust special, ca să nu vorbim de aroma florală deosebită, dar este înzestrată cu o serie de beneficii pentru sănătate. Are proprietăți antiinflamatoare, poate proteja împotriva stresului și poate susține metabolismul. Sunt doar câteva dintre ”magiile” făcute de ceaiul de iasomie.

Iasomia, ”dar al lui Dumnezeu”

Iasomia (Jasminum officinale), „dar al lui Dumnezeu”, conform denumirii persane, „yasmin”, este o plantă cu mari beneficii asupra sănătății. De mii de ani este folosită și pentru parfumarea naturală a pielii.

Ca exemplu, femeile din Persia puneau flori de iasomie în apa de la baie, mai mult, își ungeau pielea cu ulei obținut din florile de iasomie. Și astăzi aroma iasomiei este foarte apreciată. Industria frumuseții o ”îmbrățișează”, uleiul esențial de iasomie fiind un ingredient folosit adesea în parfumuri, creme, loțiuni de corp, săpunuri, dar și multe alte produse de cosmetică.