Ioan Davidescu Altceva 16.02.2025 21:51

Ireal! Ce pensie primește o badantă româncă după 21 de ani de muncă în Italia, de fapt

Ireal! Ce pensie primește o badantă româncă după 21 de ani de muncă în Italia, de fapt

Românii care au lucrat legal în Italia și au plătit contribuții la sistemul de asigurări sociale pot solicita pensia aferentă perioadei muncite. Un exemplu recent este cel al unei femei din România care a activat timp de 21 de ani ca îngrijitoare și care, după finalizarea procedurilor, primește acum pensia stabilită de autoritățile italiene. 

Mihaela Dumitru, consultant fiscal în Torino, a prezentat cazul unei românce care a lucrat în Italia între 2002 și 2023, având contracte atât part-time, cât și full-time, scrie stiridiaspora.ro. În anumite perioade, aceasta a beneficiat și de ajutor de șomaj. În noiembrie 2023, la vârsta de 69 de ani, femeia și-a depus cererea de pensionare, iar Institutul Național de Previdență Socială (INPS) i-a acordat inițial o pensie provizorie de 396 de euro. După recalculare, suma finală stabilită a fost de 476,42 euro pe lună. 

Cum a obținut pensia o româncă după 21 de ani de muncă în Italia 

Un detaliu important în procesul de acordare a pensiei a fost menținerea rezidenței în Italia. Dacă beneficiara s-ar fi întors definitiv în România, dosarul său ar fi fost transferat Casei de Pensii din țară, ceea ce ar fi dus la un nou proces birocratic și o perioadă mai lungă de așteptare. 

După depunerea cererii, autoritățile italiene au analizat toate documentele privind veniturile declarate și contribuțiile plătite. „În acest timp, aproape un an de zile, s-a verificat tot – șomaj și declarațiile de venit – în cazul în care au fost calculate greșit sau nu a fost plătit impozitul (formularul 730), atunci INPS ar fi emis somațiile de plată. În cazul clientei, totul a fost în regulă”, a explicat Mihaela Dumitru. 

După finalizarea acestor verificări, pensia a fost aprobată definitiv. 

Unde trebuie depus dosarul de pensionare? 

Locul unde se depune cererea de pensionare depinde de situația solicitantului: 

  1. Dacă românul locuiește în Italia și are rezidență acolo, cererea trebuie depusă la INPS. 
  2. Dacă persoana s-a întors în România și și-a schimbat adresa oficială, dosarul trebuie depus la Casa de Pensii din România. 
  3. Dacă solicitantul are vârsta de pensionare în România, dar încă lucrează sau beneficiază de șomaj în Italia, cererea se depune în Italia. 
  4. Dacă persoana încheie activitatea în Italia și decide să revină definitiv în România, dosarul trebuie depus la Casa de Pensii de care aparține în România. 

Tot mai mulți români reușesc să obțină pensia din Italia, dar este esențial ca aceștia să se informeze corect și să urmeze toți pașii necesari pentru a evita întârzieri și complicații administrative.