>
Este dezastru pe tot litoralul din cauza inundațiilor. Stațiunea Venus este acoperită de apă în urma ploilor torențiale din ultimele ore. Și Mangalia, Agigea si Vama Veche sunt extrem de afectate. Apa a intrat în mai multe clădiri, iar în unele zone a ajuns până la geamul mașinilor. Imagini au fost trimise de telespectatorii Digi24, care ne spun că zeci de mașini și pensiuni sunt în apă. Problemele extrem de mari sunt în tot județul Constanța, iar meteorologii au emis un nou cod roșu de ploi în această dimineață. Avertizarea este valabilă în 11 localități din județul Constanța până la ora 09:00, potrivit ANM.
Peste 500 de apeluri la 112 au fost primite la dispeceratul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Dobrogea până sâmbătă, la ora 6:00, care semnalau situaţii de urgenţă. Cetăţenii au fost avertizaţi nu iasă din case.
„Până la ora 06:00 în această dimineaţă, dispeceratul ISU Dobrogea al judeţului Constanţa a înregistrat peste 500 de apeluri la numărul unic de urgenţă 112 care semnalau diverse situaţii de urgenţă.
Peste 300 de pompieri sunt la datorie, se află în teren pentru înlăturarea efectelor negative produse de furtună cu 21 de mijloace. Acţionăm pe raza judeţului Constanţa cu precădere în localităţile Chirnogeni, Comana, Amzacea, Pecineaga, Moşneni, 23 August, Mangalia, Neptun, Costineşti, Tuzla, Eforie, Agigea, Techirghiol, Valu lui Traian, Constanţa, Topraisar, Limanu”, au transmis reprezentanţii ISU Dobrogea.
Ei au menţionat că în urma fenomenelor meteo extreme produse în cursul nopţii nu au fost înregistrate victime.
„Situaţia este în dinamică, colegii sunt în teren şi rămânem la datorie până la înlăturarea tuturor efectelor negative. Rugăm cetăţenii să rămână la adăpost, să nu iasă din casă decât dacă situaţia o impune”, a mai precizat sursa citată, preluată de News.ro.
Meteorologii au emis o avertizare cod roşu, valabilă între orele 7.00 – 9.00, pentru localităţile Constanţa, Năvodari, Ovidiu, Murfatlar, Mihail Kogălniceanu, Cumpăna, Valu lui Traian, Lumina, Agigea, Corbu, Poarta Albă.
„Vor fi averse, iar prin acumulare cantităţile de apă vor depăşi 40…50 l/mp. În zona avertizată în ultimele ore s-au acumulat cantităţi de 50…60 l/mp”, au menţionat meteorologii.
De asemenea, constănţenii au primit în cursul nopţii două mesaje Ro-Alert prin care erau avertizaţi în legătură cu aceste fenomene periculoase.
„Avertizare meteo de averse care vor cumula 40-50 litri/metru pătrat. Perioada de manifestare, 31 august, între orele 7.00 – 9.00. Evitaţi deplasările şi luaţi măsuri de adăpostire şi autoprotecţie”, se arată în cel mai recent mesaj Ro-Alert transmis.
Silviu Coșa, prefectul județului Constanța: „Cele mai mari probleme din punctul de vedere al cantității de precipitații au fost în Mangalia, unde s-a ajuns până la 220 de litri/ mp. În consecință, în general, în toate localitățile din zona litorală, sunt peste 15 localități afectate. Au existat peste 500 de apeluri la 112, ceea ce a generat o deplasare și o mobilizare a forțelor celor de la ISU de peste 300 de pompieri cu mijloacele de intervenție aferente. Se acționează atât pentru punerea în siguranță a populației cât și deja unele localități pentru eliminarea apei din case și gospodării.
Oamenii s-au speriat în special de apa care pătrundea în unele cazuri doar în grădini, în altele cazuri chiar și în case. De asemenea, au fost probleme legate, pe alocuri, de întreruperile de energie electrică la anumite stații, dar au fost rezolvate împreună cu colegii de la RAJA, care sunt și ei pe teren dar și aici în dispeceratul de la ISU.
Apa se strânge, trebuie să se termine precipitațiile, astfel încât apa să se poată împrăștia și ulterior să se intervină cu pompele, astfel încât punctual, acolo unde este cazul, să fie scoasă. Cele mai afectate sunt stațiunile din sud, cele care țin de UAT Mangalia, Saturn în special, Venus, Jupiter”.