Gabriela Dinu Știri 11.02.2023 18:56

În ce perioadă de timp va avea loc recensământul populației

În ce perioadă de timp va avea loc recensământul populației

Recensământul populaţiei din România, programat iniţial pentru anul 2021, a fost dat peste cap de pandemia de coronavirus, iar autorităţile au amânat pentru anul următor.

Recensământul va avea astfel loc în 2022 şi pentru a evita riscul îmbolnăvirii de coronavirus, vor fi colectate şi date online. România are o mulţime de persoane în izolare ori în carantină instituţionalizată, oamenii se pot îmbolnăvi uşor, din cauza noilor tulpini de coronavirus.

Când are loc recensământul populaţiei în România?

Pentru a evita orice fel de risc privind îmbolnăvirea populaţiei a fost luată această decizie, chiar când lumea se întreba când va avea loc recensământul în 2021.

Atât cetăţenii ai căror informaţii urmau să fie colectate, cât şi oamenii de pe teren, care ar fi cules aceste date, se puteau infecta foarte uşor şi INS a luat această decizie fără drept de apel: „Nu era indicat ca în această etapă să mergem, chiar și la o mică parte din populație să culegem aceste date pe teren la ușa fiecărei locuințe”, a declarat Andrei Tudorel, preşedintele INS.

Acum, recensământul populaţiei a fost mutat pentru 2022 şi este aşteptat să aibă loc în luna iunie, iar informaţiile se vor colecta online. Acesta va fi etapizat, în trei părţi, după cum urmează:

  • se colectează date ale populaţiei României din surse diverse;
  • oamenii vor fi rugaţi să îşi completeze datele personale pe platforma online care se va realiza;
  • în cadrul ultimei etape, oamenii care nu au completat sau poate nu au reuşit să completeze datele pe platformă vor fi contactaţi la domiciliu.

Recensământul populaţiei era aşteptat de numeroase localităţi din ţară, care au fost plasate pe nedrept în carantină din cauza numărului mare de cazuri de coronavirus. Problema se datora faptului că în acte, oraşele respective erau raportate cu o populaţie cu cel puţin 50% mai mică decât cea reală, iar atunci când era realizat indicele de infectare a populaţiei era împărţit numărul de persoane infectate la o populaţie mult mai mică decât cea reală, aşa ajungea indicele să fie uriaş.

Localităţile din ţară cele mai afectate de această problemă erau cele în care s-a construit enorm în ultima vreme, precum Chiajna, Bragadiru, Popeşti Leordeni, în care oamenii s-au mutat cu miile, păstrându-şi vechile adrese din buletin şi nefiind astfel raportaţi ca locuitori reali în acele localităţi.