Ioan Davidescu Altceva 15.04.2025 11:09

În cadrul atacului de la Sumî, Rusia a menționat care ar fi fost, de fapt, ținta. Totuși, în urma bombardamentului, 34 de persoane au murit, iar 119 au fost rănite

În cadrul atacului de la Sumî, Rusia a menționat care ar fi fost, de fapt, ținta. Totuși, în urma bombardamentului, 34 de persoane au murit, iar 119 au fost rănite

Oficialii ruși susțin că două rachete au lovit, în Duminica Floriilor, o reuniune a ofițerilor militari ucraineni. Ministerul rus al Apărării acuză Ucraina că se folosește civili drept scuturi umane, în timp ce un oficial ucrainean îi suspectează pe alți doi de complicitate.

De ce a lansat Rusia două rachete în Sumî

Atacul din 13 aprilie, asupra orașului ucrainean Sumî, a fost lansat în timp ce avea loc un eveniment la care participau soldați ai armatei ucrainene. În acest context, Ministerul Apărării rus a declarat că forţele sale au tras „două rachete tactice Iskander-M asupra locului de întâlnire”, relatează Reuters.

Primarul orașului Konotop, Artem Semenikhin, a spus pe Facebook că evenimentul a fost organizat de șeful administrației militare regionale Sumî, Volodimir Artiukh. Conform acestuia, a fost vorba despre înmânarea de premii militarilor Brigăzii 117, conform publicației Meduza.

„El a organizat astăzi (n.red – duminică, 13 aprilie) în Sumî premierea militarilor din brigada 117. Din câte știu deja acum, el a fost avertizat că acest lucru nu trebuia făcut”, a spus liderul din Konotop, potrivit sursei menționate.

Semenikhin a declarat faptul că soldații nu au fost răniți. Acesta a cerut demisia șefului administrației regionale Sumî, Volodimir Artiukh, dar și a șefului departamentului regional SBU, Oleh Krasnoshapka. Cei doi sunt suspectați că ar fi fost implicați în acest bombardament, astfel că primarul din Konotop i-a numit „complici în această crimă a moscoviților”, relatează Hromadske.

În același timp, Ministerul rus al Apărării a acuzat Ucraina că folosește civilii drept scuturi umane prin amplasarea de facilităţi militare şi organizarea de evenimente la care participă soldaţi în centrul unui oraş dens populat. Kievul nu a răspuns imediat la acuzaţia de „scut uman”, relatează news.ro.

Zelenski cere ajutor

În urma atacului, în care 34 de persoane au murit și alte 119 au fost rănite, Volodimir Zelenski s-a adresat întregii lumi, dar mai ales lui Donald Trump. Liderul ucrainean i-a cerut președintelui american să nu ia parte la negocieri cu Rusia fără să vadă mai întâi cu ochii lui efectele invaziei asupra populației civile.

„Vă rog, înainte de orice decizii, orice forme de negocieri, veniți să vedeți oamenii, civilii, spitalele, bisericile, copiii distruși sau morți”, a fost mesajul emoționant transmis de Zelenski, conform BBC.