Ioan Davidescu Altceva 30.10.2024 14:49

Gestul superb pe care Tudor Chirilă îl face în memoria tatălui, marele gazetar sportiv Ioan Chirilă

Gestul superb pe care Tudor Chirilă îl face în memoria tatălui, marele gazetar sportiv Ioan Chirilă

Pe 25 octombrie, ziua în care tatăl său ar fi împlinit 99 de ani, Tudor Chirilă a scris un mesaj emoționant pe Facebook. Nu există an în care să nu-i cinstească memoria, fie că o face în ziua nașterii, fie în ziua decesului. Marele cronicar sportiv Ioan Chirilă s-a stins pe 21 noiembrie 1999, la vârsta de 74 de ani.

Colegii de generație îi spuneau „Nea Vanea” și îi sorbeau cuvintele scrise sau rostite, iar cărțile sale au adunat cele mai frumoase emoții și povești ale sportului românesc. Tocmai de aceea, Tudor vrea să le reediteze și în format digital, pentru ca generația actuală de cititori să ajungă mult mai ușor la ele.

Tudor Chirilă, despre munca tatălui: „29 de cǎrți şi mii de articole de prin redacțiile în care a petrecut peste patruzeci de ani”

„Astǎzi se împlinesc 99 de ani de la naşterea lui Ioan Chirilǎ – gazetar sportiv – cronicar de sport, cum îi plǎcea sǎ-şi spunǎ. A scris enorm despre sport şi mai ales fotbal. 29 de cǎrți şi mii de articole de prin redacțiile în care a petrecut peste patruzeci de ani.

Dupǎ moartea lui (21 noiembrie 1999) am organizat Premiile Ioan Chirilǎ timp de cinci ediții cu scopul de a-i onora memoria şi de a încuraja calitatea în gazetǎria de sport. Cu toate astea, Uitarea e un duşman redutabil, greu de combǎtut, aşa cǎ sper sǎ reuşesc sǎ reeditez în format digital mǎcar cele mai importante cǎrți ale lui.

Deşi nu a fost niciodatǎ parte din curiculǎ, Ioan Chirilǎ s-a aflat de multe ori în bǎncile unei generații care l-a citit pe furiş, când şcoala poate nu reuşea sǎ spunǎ povestea unui dribling sau tragedia unei înfrângeri”, a scris Tudor Chiril[ pe Facebook, nefiind pentru prima oară când își exprimă acest gând.

tudor chirila si ioan chirila1

Anul trecut, tot într-o postare comemorativă, Tudor Chirilă spunea care e cartea lui prefertaă din cele 29 scrise de tatăl său. „Dintre cele 29 de cărți pe care le-a scris preferata mea rămâne „Viața la puls 200”, dar sunt mulți alți împătimiți de „Răsucind fusele orare”, „Finala se joacă astăzi”, „Argentina 78”, „Espana 82”, „Nadia” și „Glasul roților de tren”, „Șepcile roșii” și lista poate continua.

Mă bucur că mai există oameni care își mai aduc aminte de scrisul lui. Sunt norocos că mi-a fost tată”, scria, cu emoție, Tudor Chirilă pe pagina sa de Facebook.